Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Džipovi i brza vožnja zabranjeni za mlade, od jeseni najstroža pravila

Mlade vozače od jeseni čekaju brojna nova pravila. Neće moći da upravljaju vozilom u periodu od 23 časa do šest časova, na auto-putu moći će da voze maksimalno 110 kilometara na sat i neće moći da upravljaju vozilom čija snaga prelazi 80 kilovata.

Nova pravila za vozače sa probnom dozvolom trebalo je da važe od 3. aprila. Međutim, primena tih propisa odložena je za septembar. Aleksandar Radenković ispred Uprave saobraćajne policije kaže da su razlozi za to isključivo ekonomske prirode.

„Ukoliko bismo počeli sa izdavanjem probnih dozvola na novim obrascima od 3. aprila, kako je bilo planirano, veliki broj tih obrazaca bi bio rashodovan, što je u ovom trenutku veliki trošak za MUP. Zbog toga je doneta odluka o minimalnom odlaganju, odnosno da će od 2. septembra biti izdavane vozačke dozvole na novim obrascima i to ne samo za putnička vozila, već i za motocikle, što je promena“, rekao je Radenković.

Prema novim izmenama, vozačka dozvola će važiti najmanje dve godine za osobe kojima bude izdata sa 19 godina.

Onima kojima bude izdata pre 19. godine, probna vozačka dozvola će trajati do navršene 21. godine.

Osim toga, postoje i druga ograničenja koja se odnose vozače početnike.

„Vozači sa probnom vozačkom dozvolom neće moći da upravljaju vozilom u periodu od 23 časa do šest časova, s obzirom na to da je najveći broj njih stradao upravo u tim noćnim satima. Vozači koji budu upravljali sa probnom vozačkom dozvolom pre navršene 18. godine moraće da imaju pratnju nekog koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina, a oni koji budu stekli vozačku dozvolu sa navršenih 18 godina, neće morati da imaju pratnju u vozilu“, istakao je Radenković. 

Što se brzine tiče, na auto-putevima će najveća brzina za početnike biti 110, a na moto-putevima 90 kilometara na čas.

Zabranjena je upotreba mobilnih telefona i „hends-fri“ uređaja.

Takođe, mladi vozači neće moći da upravljaju vozilom čija snaga prelazi 80 kilovata, osim u pratnji člana porodice koji ima pet godina vozačkog iskustva.

Statistika kaže da su vozači početnici u toku prošle godine učestvovali u 1.150 saobraćajnih nezgoda, od kojih su izazvali oko 800, a život je izgubilo osam mladih sa probnom dozvolom, što je oko pet odsto ukupnog procenta poginulih vozača. 

Od ponedeljka pojačana kontrola brzine 

Od 1. aprila počinje akcija pojačane kontrole brzine pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope) i trajaće do kraja nedelje.

„Kada je reč o nezgodama sa poginulima, u gotovo 50 posto slučajeva kao jedan od uticajnih faktora se javlja neprilagođena brzina. U Srbiji je to i najčešći prekršaj“, dodao je Radenković.

Sredinom marta je u okviru iste organizacije sprovedena i pojačana kontrola vezivanja bezbednosnih pojaseva. Rezultati pokazuju da tokom sedam dana akcije na putevima u Srbiji 20.000 učesnika u saobraćaju nije vezalo pojas, a od toga 2.000 njih na zadnjem sedištu vozila.

„Prošle godine 75 odsto putnika na zadnjem sedištu je izgubilo život zbog nekorišćenja pojasa. Taj podatak daje pun legitimitet da i u narednom periodu maksimalan fokus bude na ovom prekršaju uz kontrolu brzine i alkoholisanosti, tako da ćemo biti maksimalno dosadni“, zaključio je Radenković.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Субвенције за мајке за куповину прве некретнине и у 2023. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 4. фебруар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Кикорики“ и „Човек по имену Ото“ – Културни центар Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас киша, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА