ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА НАЈАВЕ И ДОГАЂАЈИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Две самосталне изложбе у Галерији Рефлектор

 

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Ужице – У Галерији Рефлектор у суботу 7. маја 2022.године од 19 часова биће отворене две самосталне изложбе, Селман Тртовац и Горан Драгаш са пројектом”Република” и Нина Бабић са пројектом “Насиље у наслеђе”.

Горан Драгаш и Селман Тртовац су рођени у држави која више не постоји, у Југославији. Њихово детињство, школовање и развој је везан за ту земљу. Драма која се одвијала током деведесетих година прошлог века, распад и нестанак те земље, и целог система вредности, је битно утицао на њихово виђење света, и зато оба уметника сматрају да је суочавање са уметношћу, на било који начин, изузетно озбиљна ствар.

Република је територија, којом се оба уметника тематски и суштински повезују унутар ове заједничке изложбе. Она је такође повезница која добро илуструје искуства, развој мишљења и тумачења реалности кроз које су оба аутора морала да прођу унутар својих истраживања, сваки на свој начин, посебно у време пандемије опаког вируса, који је значајно променио цео свет. Република за њих, дакле, није само пуки географски појам, већ је та одредница и део њиховог личног унутрашњег света, али и део колективног менталног простора.

Поетике и сам ликовни језик, као и генеза мишљења код сваког од аутора је значајно различита. Та чињеница је за оба аутора изазов и могућност дијалога унутар контекста заједничке изложбе. Цртежи и видео рад Селмана Тртовца, као и слике и фотографије Горана Драгаша су визуелни трагови веома комплексних процеса, кроз које су они пролазили и још увек пролазе.

Горан Драгаш, рођен 1972. у Сиску, Република Хрватска. Студирао на Факултету ликовних уметности у Београду, смер сликарство. Дипломирао 2005. године на сликарском одсеку. Члан УЛУС-а од 2006. године.

Завршио постдипломске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, 2009. године смер графика. На ликовној сцени присутан од 2004. године. Излаже у земљи и иностранству, а радови му се налазе у колекцији Музеја града Београда, Теленор колекцији, Битеф- Политикина награда, Бенеттон колекцији и бројним приватним колекцијама. 2015. године улази у ужи избор за Политикину награду. Један је од оснивача и члан Уметничке асоцијације Прототип. У оквиру асоцијације организовао је резиденцијалне боравке, радионице, гостовања, изложбе и предавања страних уметника и кустоса. Као самостални уметник живи и ради у Београду.

 

Селман Тртовац, рођен 1970. у Задру (Хрватска), СФР Југославија. Од 1990. до 1993. године је студирао сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. У вајарску класу Клауса Ринкеа на Уметничкој академији у Дизелдорфу прешао је 1993. године, гдје је 1997. године проглашен за мајстора. Члан ИКГ-а (Интернационални уметнички гремијум) је постао 2003. године. Покретач Уметничког центра Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић”, где је од 2008. до 2012. године је уређивао ликовни програм. Идејни творац и суоснивач Независне умјетничке асоцијације Трећи Београд, касније Перпетууммобиле. Од 2012. ради у Гоетхе-Инстититу у Београду. Докторирао је 2012. године на одсеку за скулптуру Факултета ликовних уметности у Београду. Излагао на многобројним изложбама у земљи и иностранству, а радови му са налазе у многим приватним и јавним колекцијама. Живи и ради у Београду.

„Изложбом „Насиље у насљеђе?“ бањолучка визуелна умјетница Нина Бабић представља нови циклус дјела – слике и објекте, који су настајали током посљедње двије године, а посвећени су проблему родно заснованог насиља.
„Бављење родно заснованим насиљем као темом у умјетности неминовно укључује велико бреме моралне одговорности аутора, из које природно проистиче и потреба за покушајем активистичког дјеловања и иницирања промјена путем умјетности. Међутим, треба имати на иму да се унутар ове изразито деликатне тематике може лако и готово непримјетно склизнути у зоне патетичности, пренаглашености и нарушавања интиме појединца. Веома је тешко успоставити границе у којима је било која врста визуелног представљања насиља или његових жртава сврсисходна, јер ово одређивање „мјере“ умногоме зависи и од етичких начела и свијести саме публике.
Реализам проживљеног искуства темељ је из којег су поникла сва дјела представљена на изложби „Насиље у насљеђе?“. Огољени, сирови реализам, неублажен и неумекшан, њено је основно средство, а изазивање снажне емоционалне реакције код публике њена је намјера. Ријеч је о изложби која претендује да продре дубоко у свијест појединца, излажући га притом потенцијално неугодним или потресним садржајима.“

(одломак из текста историчарке умјетности Жане Вукичевић)

Нина Бабић ,рођена 16. 9. 1983. године у Бања Луци. Академију умјетности у Бања Луци уписује 2002. године коју је похађала двије године, а затим школовање наставља у Атини , Грчка. Тамо уписује високу школу сликарства са костимографијом и сценографијјом, на којој је дипломирала 2006. године. Након четворогодишњег школовања у Атини вратила се у Бањалуку на Академију умјетности, гдје је дипломирала на одсјеку сликарство. Године које је посветила стваралаштву обогатиле су њену биографију многобројним самосталним и колективним изложбама, а са њеним радовима имала је прилику да се упозна умјетничка јавност у Америци, Њемачкој, Грчкој, Србији, Македонији, Хрватској, Републици Српској и БиХ. Свој интимни доживљај стварности у којем као умјетница ослушкује стање у друштву презентује кроз своја дјела , покушавајуци да ријеши одређене проблеме савременог друштва. Често су њени радови директно повезани са положајем жене у данашњем друштву.Као жена умјетница ,осврће се на проблеме савремене жене , али И на обрасце које су на нашем поднебљу утицале на слику зене данас. Као умјетница која живи и ствара у 21. вијеку има потребу да се традиционални израз очува пратећи савремене токове. Добитница је двије награде Академије умјетности у Бањалуци. Запослена је у Технолошкој школи у Бањој Луци као професор умјетничких стручних предмета.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа