ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Две деценије од мартовског погрома на КиМ

Навршава се 20 година од погрома на Косову и Метохији – насиља Албанаца над Србима. Убијали су их на кућном прагу, на стотине Срба је повређено. Протерано је 4.000 Срба, уништено више од 800 српских кућа и запаљено и уништено 35 цркава и манастира. 

Свега неколико година након НАТО бомбардовања и погрома 1999. године, уследио је нови погром Срба на КиМ. Повод за дводневно насиље Албанаца било је утапање тројице албанских дечака у Ибру, за шта су албански медији, преносећи запаљиве изјаве тамошњих политичара, окривили Србе.

Према албанској верзији догађаја, дечаци су се 16. марта утопили у реци, бежећи од људи из српског села Зупче који су на њих пустили псе. То је тврдио челник локалне подружнице косовског Одбора за заштиту људских права и слобода Халит Барани, истичући да је реч о „нападу српских бандита“.

Бес Албанаца није било у стању да заузда ни 19.000 припадника Кфора.

Од раног јутра 17. марта кренули су напади на Србе широм Kосова и Метохије: у Kосовској Митровици, Липљану, Обилићу, Зубином Потоку, Лапљем селу, Чаглавици… Осим бројних српских домова, рушене су и паљене српске цркве и манастири.

Истог дана у вечерњим сатима из Унмика су демантовали оптужбе да су албански дечаци страдали бежећи од Срба. Kако је речено, насиље на Kосову било је унапред планирано, а командант Јужног крила НАТО-а окарактерисао га је као етничко чишћење.

Повређене су 954 особе, међу којима 61 из редова Кфора и 65 Унмикових полицајаца. Око 150 Срба озбиљно је повређено у својој кући. Запаљено још 90 ашкалијских кућа, као и две албанске.

Протерано је више од 4.000 Срба. Већина се, као и они протерани 1999. године, никада није вратила у своје домове. Етнички је очишћено шест градова и девет села.

Више од 800 објеката, укључујући 35 цркава и манастира, тешко је оштећено или потпуно уништено.

Према проценама Унмика, у нередима је, на 33 локације, учествовало око 60.000 Албанаца. Запаљена су 72 возила међународних снага.

Шездесетак сати „високог напона“ на Косову окончано је пошто је НАТО упутио појачања предвођена командантом јужног крила те Алијансе, адмиралом Грегоријем Џонсоном.

 Према извештајима полиције Унмика, у међусобним обрачунима међународних полицајаца и њихових косовских колега, неколико полицајаца је рањено, али мотиви тих сукоба, уколико није била реч о производу општег хаоса, нису најјасније расветљени.

Истовремено, покренута је серија политичких догађаја, попут извештаја специјалног изасланика шефа Уједињених нација Каја Ејдеа и опсервација западних званичника да је нерешен статус био један од кључних покретача немира, што је четири године касније коришћено као једно од објашњења за једнострано проглашење независности Косова.

Погром су тада осудили Савет безбедности и Европска унија. Двадесет година касније нема ни гласа о евентуалним новим детаљима истраге, а организатори нису откривени.

Како се мартовско насиље над Србима никада не би заборавило, у Грачаници се одржава централна церемонија обележавања погрома, под називом „Погром – Награђени злочин“. У манастиру Грачаница одржава се парастос, после којег је планирано откривање споменика убијенима у погрому, а затим свечана академија.

У Београду ће председник Србије угостити ученике основних школа са Косова и Метохије.

Гледаоци РТС-а имају прилику да од 21 сат премијерно погледају документарни филм „Досије Косово – Погром“, који, према речима ауторке Слађане Зарић, приказује праву истину о томе шта се тог марта 2004. године догодило у јужној српској покрајини.

 

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Златиборски еко аграр“ на располагању пољопривредницима у процесу добијања субвенција (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

На територији ПУ Ужице 15 одсто мање кривичних дела у односу на април прошле године

ОГЛАСНА ТАБЛА

После 25 година од убиства новинара Славка Ћурувије – нико није крив

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија, Мађарска и Словенија спојиле берзе струје, да ли ће бити и ниже цене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Емисија – „Златибор као уметничка инспирација”

ОГЛАСНА ТАБЛА