ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Двадесет три године од Петог октобра (ВИДЕО)

Данас се навршава 23 годинe од великих демонстрација у Београду, којима је 5. октобра 2000. године окончана владавина Слободана Милошевића.

Повод за демонстрације биле су тврдње представника Демократске опозиције Србије (ДОС) да је тадашња власт лажирала резултате избора за председника Савезне републике Југославије на којима је по наводима ДОС, њихов кандидат Војислав Коштуница победио Милошевића.

На позив тих опозиционих странака, грађани су 5. октобра на плато испред тадашње Савезне скупштине стигли из читаве Србије у километарским колонама аутомобила, аутобуса и камиона, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на појединим путевима.

Већ у преподневним сатима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у зграду скупштине, али су учесници протеста ипак демолирали и запалили то здање, као и зграду Радио-телевизије Србије у Таковској улици.

Полиција је убрзо престала да пружа отпор и махом се придружила грађанима.

У вечерњим сатима 5. октобра 2000. градјане је са терасе Скупштине Београда поздравио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао му.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња је умро од срчаног удара, а укупно је повређено 65 особа.

ДОС је недуго по преузимању власти практично престао да постоји, а тадашњи учесници у власти Слободана Милошевића поново заузимају најважније положаје у Србији.

Тадашњи министар информисања у Влади Србије Александар Вучић је актуелни шеф државе, потпредседница тадашње савезне владе Маја Гојковић је министарка културе, бивши истакнути члан ЈУЛ-а Александар Вулин данас је министар унутрашњих послова, док је некадашњи портпарол Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић председник парламента.

У међувремену, њима су се у доњим ешалонима власти придружили и поједини истакнути функционери партија које су октобру 2000. године чиниле ДОС.

Док се Коштуница сам повукао из политике, други лидер ДОС-а, реформиста Зоран Ђинђић је као премијер Србије убијен 12. марта 2003. године, у дворишту зграде Владе.

Слободан Милошевић умро је 2006. године у хашком затвору, где му је суђено по оптужници за ратне злочине, а његова супруга и бивша председница ЈУЛ-а Мирјана Марковић умрла је у егзилу у Русији.

Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бројни случајеви експлозија упозоравају на то шта никако не смете радити са плинском боцом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вештачка интелигенција у E-commerce бизнису

ОГЛАСНА ТАБЛА