24.8 C
Uzice
јул 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Dva trubačka orkestra pod istim krovom: Ilići su jedinstvena porodica po mnogo čemu, a kad svi zatrube, čuje se do Užica (FOTO)

Deda Srećko prvi je stariju braću uveo u svet trubača, a kasnije su im se pridružile i tri godine mlađe sestre

Porodica Ilić trubači
Printskrin TV Prva

U selu Čestobrodica kod Užica pod istim krovom u jednoj domaćinskoj kući stasavaju dva orkestra, četiri trubača i dva kapelnika. Svi su potekli od istog oca i majke, a deda je muzički urednik.

Prvi su se limenog instrumenta dohvatili Lazar (14) i Stefan (13) Ilić. Danas već imaju petogodišnji trubački staž.

– Mene i brata je deda nagovorio da počnemo da idemo kod majstora trube – kaže Stefan.

Braća prva zasvirala Printskrin TV Prva

Ubrzo, u svojoj kući braća su dobila jaku konkurenciju, njihove sestre bliznakinje Mariju i Maju (11).

– Meni se svidela muzika i moja braća sviraju trubu, pa sam i ja prešla na trubu. Nije teško ako se vežba – priča jedna od sestara.

Ovi tinejdžeri svakodnevno se nadmeću ko će izvući viši ton i bolje pogoditi trubačku žicu. A oko sebe su okupili i dečake iz okolnih sela pa su orkestri potpuni.

– Ja sam voleo trubu, kao i moji preci, ali niko od nas nije svirao. Video sam da momci imaju talenta i kupio im trube. Mnogo su vredni i dobri, pohađaju redovnu školu ali su i đaci Muzičke škole u Požegi. Svakodnevno vežbaju, a vikendom idu na svirke – ispričao je za RINU ponosni deda Srećko, osnivač orkestara.

Sestre su priključile i postale braći konkurencija Printskrin TV Prva

Printskrin TV Prva

Oba orkestra porodice Ilić do sad su osvajala brojne nagrade, Lazarov orkestar je 2015, 2017. i 2018. proglašen za najbolji u pionirskoj konkurenciji na Saboru u Dragačevu.

– Od malena sam znao da ću biti trubač. Probe su nam zajedničke, mojih devet članova i Majinih osam, svi stanemo u dedinu kuću i onda gruvamo – kazao je Lazar i prisetio se svoje prve zarade.

– To je bilo dve hiljade dinara, svirali smo komšiji i dobili taj novac. Nije to bila neka velika svota, ali nama je značila. Sada svirke ipak malo više naplaćujemo, pa zarađujemo pristojan džeparac – naglašava Lazar.

Najveći cilj Lazara, Stefana, Maje i Marije jeste da se uskoro popnu na veliku binu na Saboru u Guči i da u njihovim rukama zasija „Zlatna truba“.

Orkestar braće Ilić:

Izvor: telegraf.rs/prva.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hotel Zlatibor u Užicu postaje stambena zgrada – U planu i renoviranje hotela Palas

Oglasna Tabla

Biciklistička trka kroz Srbiju i na Zlatiboru

Oglasna Tabla

Sutra počinje Sabor trubača

Oglasna Tabla