14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DUŠAN JOVANOVIĆ OTKRIO SREDSTVO KOJE ŠTITI VOĆE OD MRAZA

BLACE- Berba je počela i trenutno beremo šljivik u selu Lazarevcu površine oko dva hektara gde ima oko 800 stabala čačanke rodne, valjevke i stenleja, saznajemo od Slobodana Jovanovića iz sela Lazarevca u čijem voćnjaku ovih dana dnevno radi oko dvadesetak berača.

U godini kada su blački šljivici stradali od mraza upravo ovde  bilo je pravo i mesto i vreme da se postavi pitanje šta je to što donosi berićetan rod i u katastrofalno lošim vremenskim uslovima koji su nas pratili ove godine.

-Šljivik je štićen novim sredstvima koji su mešavina hemijskih i bioloških sredstava a koji su deo izuma mog brata Dušana. Uz sve to primenjeni su i saveti najmlađeg doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji, Branislave Jovanović Tešić, koja je izmislila nekoliko trava, jedna od njih je i ježevica. Branislava je iz naše kuće, doktorirala je u Italiji i njeni izumi citirani su na 19 mesta u svetskoj enciklopediji i ona je svetski priznati genetičar. Nešto smo nasledili od nje, nešto od oca i sva ta znanja danas uspešno primenjujemo u svojim voćnjacima, ističe Slobodan dodajući da pomenuta sredstva voćnjake štite od izuzetno visokih mrazeva.

Slobodan je prilično tajanstveno govorio o novom sredstvu koje je na pragu da se pantentira, a deo tajni tehnike pri obradi voćnjaka ovom prilikom otkrio je i ostalim voćarima.

-Voćnjak se ne obrađuje, trava se lomi i upravo ona je zaštita u sušnim periodima i ta koja pomaže da se sačuva biodivirziteta, saznajemo od Slobodana Jovanovića.

Šljivik porodice Jovanović dobar i kvalitetan prinos donosi svake godine, tajna je u primeni novih sredstava koji su na dobrom putu da se patentiraju i postanu dostupni i ostalim voćarima.

Ono što svakako zavređuje pažnju u ovoj priči je i to da šljivik porodice Jovanović star 40 godina svake godine beleži visoku rodnost što je jedinstven slučaj za ove krajeve ali i mnogo šire.

-U podizanju tog voćnjaka učestvovao je i Petar Mišić jedan od osnivača instituta za voćarstvo u Čačku, ističe Jovanović.

Saveti najmlađeg doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji koji je rodbinski vezan za porodicu Jovanović i primena još uvek nepatentiranih izuma Dušana Jovanovića primenjeni u ovom voćnjaku dovode do kvalitetne i berićetne berbe i u godinama kada se retko ko može time pohvaliti.

Uz sve to dobra cena i siguran plasma Jovanovićima još više daju volju za sadnjom novih zasada.

Jovanovići su svoj cilj ispunili, njihovi voćnjaci u blačkom kraju drugima služe za primer a pred Dušanom Jovanovićem, kojeg trenutno nismo zatekli u voćnjaku, sledi ispunjenje željenog cilja – patentiranje svojih izuma od kojih će mnogi voćari imati koristi.

Izvor:toplickevesti.com/piše: 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla