22.6 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DUŠAN JOVANOVIĆ OTKRIO SREDSTVO KOJE ŠTITI VOĆE OD MRAZA

BLACE- Berba je počela i trenutno beremo šljivik u selu Lazarevcu površine oko dva hektara gde ima oko 800 stabala čačanke rodne, valjevke i stenleja, saznajemo od Slobodana Jovanovića iz sela Lazarevca u čijem voćnjaku ovih dana dnevno radi oko dvadesetak berača.

U godini kada su blački šljivici stradali od mraza upravo ovde  bilo je pravo i mesto i vreme da se postavi pitanje šta je to što donosi berićetan rod i u katastrofalno lošim vremenskim uslovima koji su nas pratili ove godine.

-Šljivik je štićen novim sredstvima koji su mešavina hemijskih i bioloških sredstava a koji su deo izuma mog brata Dušana. Uz sve to primenjeni su i saveti najmlađeg doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji, Branislave Jovanović Tešić, koja je izmislila nekoliko trava, jedna od njih je i ježevica. Branislava je iz naše kuće, doktorirala je u Italiji i njeni izumi citirani su na 19 mesta u svetskoj enciklopediji i ona je svetski priznati genetičar. Nešto smo nasledili od nje, nešto od oca i sva ta znanja danas uspešno primenjujemo u svojim voćnjacima, ističe Slobodan dodajući da pomenuta sredstva voćnjake štite od izuzetno visokih mrazeva.

Slobodan je prilično tajanstveno govorio o novom sredstvu koje je na pragu da se pantentira, a deo tajni tehnike pri obradi voćnjaka ovom prilikom otkrio je i ostalim voćarima.

-Voćnjak se ne obrađuje, trava se lomi i upravo ona je zaštita u sušnim periodima i ta koja pomaže da se sačuva biodivirziteta, saznajemo od Slobodana Jovanovića.

Šljivik porodice Jovanović dobar i kvalitetan prinos donosi svake godine, tajna je u primeni novih sredstava koji su na dobrom putu da se patentiraju i postanu dostupni i ostalim voćarima.

Ono što svakako zavređuje pažnju u ovoj priči je i to da šljivik porodice Jovanović star 40 godina svake godine beleži visoku rodnost što je jedinstven slučaj za ove krajeve ali i mnogo šire.

-U podizanju tog voćnjaka učestvovao je i Petar Mišić jedan od osnivača instituta za voćarstvo u Čačku, ističe Jovanović.

Saveti najmlađeg doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji koji je rodbinski vezan za porodicu Jovanović i primena još uvek nepatentiranih izuma Dušana Jovanovića primenjeni u ovom voćnjaku dovode do kvalitetne i berićetne berbe i u godinama kada se retko ko može time pohvaliti.

Uz sve to dobra cena i siguran plasma Jovanovićima još više daju volju za sadnjom novih zasada.

Jovanovići su svoj cilj ispunili, njihovi voćnjaci u blačkom kraju drugima služe za primer a pred Dušanom Jovanovićem, kojeg trenutno nismo zatekli u voćnjaku, sledi ispunjenje željenog cilja – patentiranje svojih izuma od kojih će mnogi voćari imati koristi.

Izvor:toplickevesti.com/piše: 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Međunarodni kup City Games-a stiže na Zlatibor

Oglasna Tabla

Sutra počinje leto

Oglasna Tabla

Promenljivo i sparno vreme

Oglasna Tabla