23.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

DUPLO MANJE ČAĐI: GASIFIKOVANE UŽIČKE KOTLARNICE PROČISTILE VAZDUH

Užice je i dalje u vrhu neslavne liste gradova sa najzagađenijim vazduhom, naročito u zimskom periodu, ali se u porđenju sa prethodnim godinama ipak lakše diše jer je koncentracija čađi drastično smanjena.

Skoro duplo manjoj prisutnosti čađi, kažu u gradskoj upravi, doprinele su određene mere na pobošljanju vazduha, pre svega gasifikacija kotlarnica.

Tokom 2012. srednja koncentracija čađi u centru Užica bila je 52,1 mikrogram po kubnom metru vazduha, a u istoj godini količina iste materije 127 dana je premašila maksimalno propisane granice.

Uporedni podaci iz 2016. kažu: Čađ je išla preko dozvoljenog limita „samo“ 61 dan, što je dvostruko manje nego 2012., a srednja godišnja vrednost iznosila je 25,5 mikrograma, takođe duplo manje.

Otprilike u istim procentima kvalitetniji je i vazduh u Sevojnu.

Pre nekoliko godina dešavalo se da čađ i osam puta pređe preko granice, a minule je mereno do tri puta više od dozvoljenog.

Jedna od najznačajnijih mera koje su duplo eliminisale čađ, kaže Dunja Đenić, gradska većnica za ekologiju je konverzija kotlarnica koje su ložile ugalj i mazut.

– Od 13 kotlarnica, zbog tehničke nemogućnosti konverzije, samo tri troše mazut. Osam koriste gas, a dve pelet kao energent. Od oktobra 2015. sve užičke osnovne škole su gasifikovane – kaže većnica.

Čistijem vazduhu, dodaje ona, doprinelo je unapređenje energetske efikikasnosti na porodičnim kućama za šta je iz gradskog budžeta u protekle dve godine izdvojeno 12 miliona dinara, a ovogodišnjim budžetom je za istu namenu opredeljeno osam miliona.

Izvor: www.blic.rs/V. Lojanica

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla

Ministarstvo poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede – subvencije (video)

Oglasna Tabla

Bez kvasca i praška za pecivo: Pogačice sa sirom meke kao duša

Oglasna Tabla