OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Dunja (7) i Damjan (10) Simić iz Užica su budućnost motokros sporta u Srbiji!

Brat i sestra Damjan (7 godina) i Dunja (10 godina) Simić iz Užica voze motokros trke i postižu zavidne rezultate. Sudeći po rečima stručnjaka, pred njima su sjajne karijeri i ovim tempom porašće u velike šampiona. Ipak, bez sumnje najvažnija je podrška roditelja bez kojih svega ovoga ne bi ni bilo. Nihov otac Ivan Simić sa velikim ponosom priča o rezultatima svoje dece

– Damjan je počeo da vozi prošle godine i bio je najmalađi takmičar. Od malih nogu je voleo motore, ja sam se bavio autosportom pa je polako uz mene zavoleo motosport. Što se Dunje tiče ove godine je dobila trenera i od naredne je u planu da počne aktivno da se bavim ovim sportom – počeo je priču ponosni otica i dodao: – Damjan se takmiči u klasi MX65, a Dunja MX85. U Srbiji trenutno ima oko 25 do 30 takmičara ukupno u obe kategorije. Izašli smo i na Evropsko takmičenje kada je bilo kod nas na stazi „Globare“ u Kruševcu gde smo završili kao 17. u konkurenciji od 25. učesnika – rekao je Ivan za Kurir i otkrio nam zanimljive detalje ovog egzotičnog i atraktivnog sporta koji je u velikom usponu u Srbiji.

– Napravljena je staza u Virovu kod Arilja i na toj stazi se održava trka za šampiona Srbije. Ono što je problem je to što je podrška u Srbiji za ovaj sport veoma slaba. Delove, ali i same motore nabavljamo u inostranstvu, tačnije iz Rumunije, Bugarske ali i dalje, jer kod nas trenutno to ne možemo da nabavimo. Međutim, ono što je zanimljivo jeste to što na primer imamo Bugare koji su nam tu blizu i koji su u svetskom vrhu u ovom sportu. Oni, za razliku od nas, dosta više ulažu u ovaj sport jer je to kod njih nacionalni sport. Njihova deca idu u privatne škole i treniraju sedam dana nedeljno. Imaju ekipu ljudi koje se bavi samo njima, a uz to i ozbiljne sponzore kao što su Jamaha ili Honda. Bugari su u kategoriji MX65 prvi u svetu, jasno Vam je i zašto – isrpičao nam je kroz osmeh Ivan.

Naravno, uvek neizbežno pitanje bilo je i koliko je ovaj sport opasan za decu i koliki je strah roditelja dok ih posmatraju na stazi. – Maksimalno su zaštićeni, imaju kompletnu opremu poput štitnika za vrat, hanseva, štitnika protektora za kolena… sve je uloženo u to da budu maksimalno zaštićeni i do sada nije zabeležena nijedna teža povreda u ovim klasama u kojim su moja deca, što mi je veoma bitno – istakao je brižni Ivan i za kraj nam kroz osmeh otkrio šta bude kada pomisli koliko će ga koštati sve ovo u budućnosti: – Ne smem uopšte da zamislim, jer ako krenem da mislim o tome neću moći da zaspim – zaključio je Ivan u razogovoru za Kurir.

Kurir sport / N. Ilić
FOTO: MOTO FOTOGRAFIJA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla