15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DUALNI SISTEM OBRAZOVANJA U NAREDNOJ GODINI U 127 ŠKOLA

FORMA
Za više od 69.000 osmaka u srednjim školama ima 74.000 mesta. Sa novom školskom godinom stižu i 19 novih dualnih obrazovnih smerova kao i 40 profila sa elementima dualnosti. Pred Privrednom komorom Srbije je, kažu u Ministarstvu prosvete, ozbiljan zadatak da što više preduzeća i instruktora dobije licencu kako bi ravnopravno učestvovali u obrazovanju dece.

U Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu 800 učenika uči po dualnom modelu obrazovanja.

Učenici Akademije kažu da je praksa na aerodromima u Beogradu, Nišu, Podgorici i Tivtu jedinstvena prilika da se zaokruži celokupno gradivo koje su radili.

“Od iskustva imam letačke sate, nekoliko sati naleta u aeroklubu ‘Vaja’ i želim da postanem pilot”, kaže jedan od učenika.

U dualni sistem obrazovanja u narednoj školskoj godini biće uključeno 127 škola, a mesta će biti za 2.330 đaka, kažu u Ministarstvu prosvete. Za potrebe privrede jer oko 2.000 kompanija želi da se uključi u sistem, 40 zanimanja biće modernizovano i imaće elemente dualnog obrazovanja, a za njih će se školovati 3.000 đaka.

“Modni krojač, to je velika podrška tekstilnoj industriji, imaćemo za taj profil 380 mesta, podrška saobraćaju, imaćemo podršku mašinskoj industriji, na primer operater za preradu metala, koji će dobiti 90 mesta. Ono što nam predstoji u narednom periodu i što nismo uspeli da za ovako kratak vremenski period uradimo, a to je podrška građevini, ali se nadam da ćemo naredna školske godine pokriti i to područje rada”, ističe savetnik ministra prosvete Gabrijela Grujić.

U Građevinsku školu u Beogradu prošle godine upisano je samo deset zidara. Za one koji upišu deficitarna zanimanja, moguće su beneficije.

“Postoji lista deficitarnih zanimanja, svakako će dobiti stipendije i podršku od Ministarstva prosvete”, ističe Grujićeva.

Nacrt zakon o dualnom obrazovanju je završen i uskoro će se naći na javnoj raspravi, pa u republičkom parlamentu.

Izvor: RTS 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla