OGLASNA TABLA – INFO
Uncategorized

Državljani Srbije bez vize mogu u 71 državu

Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio nadu da će se ovaj broj povećavati.

Skupština Srbije počela je danas na zahtev 156 narodnih poslanika vanrednu sednicu na kojoj će se razmatralo ukidanje viza za nekoliko zemalja. Poslanici su razmatrati Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Paragvaja o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša, kao i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Republike Mjanmarske Unije o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Razmatralo se i o Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Surinama o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i zvaničnih/specijalnih pasoša i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Dominikanske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

„Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja“, rekao je Dačić.

On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

On je kazao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma „promenljiva i živa materija“ koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana

Izvor:Beta/Foto: Profimedia, Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Zlatiborskom okrugu 58 novih slučajeva „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 30. jun

Oglasna Tabla

Vuk Šiljković đak generacije u OŠ „Dušan Jerković“

Oglasna Tabla

Važno obaveštenje Gradskog štaba za vanredne situacije grada Užica

Oglasna Tabla

Preliminarni rezultati: Užička metla ostala na 2,9 %

Oglasna Tabla

Manastirski paprikaš: Sočan i zdrav posni ručak na kašiku, koji će vas dugo držati sitim

Oglasna Tabla

Danas do 30 stepeni, posle podne promenljivo oblačno

Oglasna Tabla

ODUŠEVILI: Novi hit iz Užica obrade pesme iz filma „Ko to tamo peva“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ponovljeno suđenje za ubistvo užičkog pogrebnika: Sa dva hica upucan u njegovom pogrebnom preduzeću

Oglasna Tabla