ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Држава укида забрану извоза житарица на следећој седници владе


ВЛАДА Србије укинуће забрану извоза житарица на следећој седници. Трговање ће поново, после скоро четири месеца, опет бити слободно и неограничено.

Стручњаци у Србији су поздравили ову одлуку, али истичу и да је била непотребна, јер наша земља довољно производи житарица за сопствене потребе, али и за извоз. Нарочито када се знало да ћемо ући у жетву са великим залихама. Да ће бити скинута забрана потврдио је јуче министар пољопривреде Бранислав Недимовић, после састанка са представницима Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије. То је, уједно, био и њихов главни захтев.

– На следећој седници владе биће предложен слободан извоз житарица и обавестио сам представнике удружења о томе – истакао је Недимовић. – Исто тако имамо неке техничке ствари које смо договорили у вези са пољопривредним кредитима и одлагањем плаћања закупа државног пољопривредног земљишта у деловима са екстремном сушом. Састанак је био конструктиван и одлично је што се о проблемима разговара. Најважније је да разговарамо и да за столом нађемо решења у овом чудном времену свих дешавања у Украјини која се невероватно рефлектују на храну и енегренте.

Председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Вукашин Баћина казао је да су добили обећање да ће министар обезбедити да премија за млеко поново буде 15 динара по литру и да су се сложили да сачекају недељу дана како би сва обећања била испуњена.

– Сачекаћемо ту недељу дана да видимо да ли ће министар да испуни обећања која нам је дао па ћемо онда донети одлуку да ли ће бити протеста и када – нагласио је Баћанин. – Сада све зависи од тога шта ће министар да испуни од обећања, али свесни смо и ми тога да неке ствари не могу да се реше у једном дану и на једном састанку.

СУБВЕНЦИОНИСАНО ЂУБРИВО

– У НАРЕДНИМ данима ћемо разговарати о субвенционисаном дизелу и минералном ђубриву из простог разлога што морамо да видимо шта се дешава у свету са нафтом и ђубривом. Ми купујемо доста ђубрива, али не можемо знати у ком тренутку ћемо га допремити, јер су невероватни логистички пробелми на простору Дунава и треба нам још мало времена да бисмо могли дати конкретна решења – објаснио је Недимовић.

Како је рекао Баћанин, министар је понудио помоћ да се уведе мораторијум на отплату кредита, којима пољопривредници финансирају производњу, али и да ће покушати да одложе плаћање закупа државних ораница, јер произвођачи не могу због суше да га плате.

– Идемо до краја, да коначно уведемо ред у српски аграр – каже Баћанин. – Пољопривредници губе три динара по килограму са садашњом ценом пшенице, јер је откупна цена 35 динара, а производна 38 динара. Све испод 45 динара за килограм је мало. Министар Недимовић је послао допис Републичким робним резервама, да квоту од 131.000 тона пшенице могу да откупљују директно од произвођача, а не од откупљивача.

ОТВАРАЊЕ ТРЖИШТА

СА нестрпљењем се чека коначни договор Украјине, Русије, Турске и Уједињених нација, да се дозволи извоз житарица из ратом захваћене земље. Русија је заузела неке црноморске луке и бомбардовала Одесу. Украјина је минирала прилазе неким лукама да не може да им се приђе.

Када се то буде ослободило, сматрају агростручњаци, доћи ће до потпуног колапса. Ненормално велике количине робе су на лагеру. Русија сада снабдева житарицама Кину, Индију, Египат и Африку, а заузела је украјинску економску територију.

Откупљивачи ратарима плаћају 30 динара по килограму, а робним резервама ту исту пшеницу продају по 40 динара, колико држава плаћа.

Како нам је објаснио Милош Јањић, директор Продуктне берзе Нови Сад, кукурузом се последњих дана трговало по цени од 32,20, а пшеницом 36 динара по килограму без ПДВ.

Извор: Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА