Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Држава субвенционише куповину возила на електрични погон – за аутомобил и до 5.000 евра

Продаја електричних аутомобила у свету скочила је за 55 одсто за годину дана, Кина предњачи са 60 одсто, али и све више европских земаља улази у трку на овом тржишту. Србија такође подстиче заокрет ка електричним возилима и даје субвенције које иду и до 5.000 евра.
Подршка од 250 до 5.000 евра у зависности од категорије возила, односи се само на возила која имају искључиво електрични, као и хибридни погон и то је апсолутно у сладу са „зеленом политиком“ којој стреми цео свет.

Србија сада субвенције даје за набавку мопеда, мотоцикала, трицикала, четвороцикала, аутомобила као и возила за превоз највише девет лица, односно теретна до 3,5 тона масе.

За набавку мопеда и лаког трицикла предвиђена је субвенција од 250 евра, а за мотоцикл, мотоцикл са бочним седиштем, тежак трицикл, лак и тежак четвороцикл 500 евра. Куповина путничких и теретних возила субвенционисаће се исплатом износа од 2.500 до 5.000 евра..

За субвенције могу да конкуришу правна лица, предузетници и физичка лица, осим таксиста који су већ искористили субвенцију за обнову свог возног парка.

Субвенционисана куповина возила спроводи се исплатом износа на име учешћа за финансијски лизинг за куповину новог возила или плаћања дела купопродајне цене новог возила.

Захтеви за доделу субвенција подносе се закључно са 31. октобром, а ресорно Министарство ће вршити доделу субвенција по пристиглим, уредним захтевима, до висине укупно расположивих средстава.

Оцена је да је највећи проблем у Србији због којих се ови аутомобили не користе много јесте цена, а са добијањем субвенција овај проблем би могао да буде бар мало решен. Поред тога постоји проблем мрежне инфраструктуре, као и доступности брзих пуњача којих према неким подацима има смо 70 доступних.

Извор: ГЗС / Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај