ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Држава помаже опстанку села – пријепољско Осоје добило асфалт

Пријепоље – По директном налогу председника државе Александра Вучића, неимари ужичких путева раде на асфалтирању пута кроз село Осоје. За деоницу дугачку један километар, где живи око седамдесетак житеља, држава је издвојила 10,7 милиона динара.

Председник општине Пријепоље Драго Попадић, обишао је радове и том прилико истакао да је циљ локалне самоуправе да где год има иоле живота у селима ти људи буду подржани путном инфраструктуром како би опстали на том простору.

„Скоро 70 људи живи на овом потезу и конзумира овај путни правац, циљ нам је да подржимо њихов живот на селу, као што је председник Александар Вучић најавио да ће сва села добити пут, тако и ми пратимо ту политику и покушавамо да задржимо наше људе на селу. Тако смо се и према плану развоја определили за пољопривреду и туризам, јер свако наше село може да се бави пољопривредом, а зашто не би пробали и да наша сеоска домаћинства крену у бављење неким видом сеоског туризма. Оно што издваја ово село је што има доста омладине и људи су стално настањени ту, а има и оних који долазе да овде обрађују своја имања. Крајњи циљ је да спојимо Карошевину и да уз помоћ овог путног правца људи могу да приђу свом селу са две стране”, казао је Попадић.

Он је истакао да је терен на коме ови људи живе веома суров као И да је било је тешко поготову зими да се крећу за било коју потребу по лошем макадаму.

„Сада су добили асфалт, проширен је пут, одрађени су канали, мислим да ће мештани бити задовољни и надамо се да ће бити још оваквих путних праваца, јер без помоћи државе не можемо ми као локална самоуправа много урадити. Ми можемо по 100 – 200 метара, али кад дође држава одмах се раде километри пута. Сутра и прекосутра раде се путни правци на Барама према Досковићима и други путни правци на Барама. Ради се и после избора да не буде да се ради само пред изборе, јер је политика изградње и просперитета Пријепоља и Србије јасна”, поручио је први човек општине Пријепоље.

Мештанин Станимир Средојевић каже да им асфалт много значи зато што 30 и кусур година ништа нису добили, све су сами од својих средстава радили. „Сада бих се захвалио држави и председнику који је обезбедио средства да урадимо оволико пута. И комшијама Бошњацима хвала, јер нису правили имовинске спорове, него су дали имања да се пут прошири а локално руководство је препознало и подржало пројекат за наше село јер ми имамо доста омладине. Зоран Средојевић има седморо деце и до његове куће није дошао асфалт, фали једно 700 метара и његове комшије браћа од стричева један има троје деце а један двоје. Бавимо се овде и малином а и неких двадесет кућа користи пут да сече дрва у шуми или има имање овде”, рекао је Станимир.

Шеф градилишта Марко Љујић каже да је дужина трасе по налогу близу једног километра и да су целом дужином одрађени канали за одвод површинских вода. „Ширина асфалта је три метра, а дебљина уваљаног седам центриметра. На пар маеста је било критично и морало је да се врши замена материјала да би добили захтевану чврстоћу постељице. Одрађена су три цеваста пропуста са улазним и излазним шахтама. Тренутно је асфалт постављен на неких 500 метара. Уграђено је око 2 500 тона тампона, око 500 тона асфалта, и 200 тона камена. Било је веома захтевно јер је велика висинска разлика од почетка до краја трасе, пуно кривина”, рекао је Љујић.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Јубиларна 25. Лимска регата креће у петак из Плава, у недељу рафтери стижу у Пријепоље

Све је спремно за 10. јубиларну Гулашијаду – у суботу сви за Пријевор

Малинари на мукама – Цена неизвесна, а радника нема

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Изгорела кућа петочланој породици из Кремана

Дечак који је своме селу донео асфалт – Страхињи је председник лично обећао пут за Голочевину

Изгорело домаћинство у ариљском селу Бреково

Остали без домаћих јаја пред Васкрс – Остојићима упала лисица у кокошињац и заклала кокошке

Возач одбио да заустави возило на знак полиције, уследила потера где је употребљено и ватрено оружје

ОГЛАСНА ТАБЛА