ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Држава дели 20.000 евра за куповину првог стана! Ово су услови који морају да се испуне, једна ствар забрањена

Решено 77 захтева за доделу субвенција за први стан за мајке које су родиле дете 1. јануара 2022. године и касније.

Током 2022. године Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања стигло је 295 захтева за доделу субвенција за први стан на основу Одлуке о праву на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

Скоро 200 захтева још је у фази обраде, а 77 је решено, а 32 захтева су одбијена. Најнижа исплаћена субвенција износила је 6.700 евра, а највиша 20.000. За субвенционисање куповине куће или стана за мајке које дете роде почев од 1. јануара 2022. године према Закону о финансијској подршци породици са децом предвиђено је 10 милијарди динара. Међутим, одлука за 2023. годину још увек није донесена. Очекује се да ће се то ускоро десити. Док се не донесе одлука није могуће да захтев за субвенцију буде пуноснажно обрађен.

Услови за добијање субвенције
Да би се остварило право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета, потребно је да је дете рођено 1. јануара 2022. године и касније, с тим што наведено право може остварити мајка.

Да би мајка новорођеног детета остварила право на новчана средства, учешће у куповини односно куповину куће или стана по основу рођења детета потребно је да први пут стиче у својину кућу или стан. Осим тога, право на субвенцију може остварити и мајка која је страни држављанин, ако је дете рођено на територији Републике Србије и/или је држављанин Републике Србије.

Изградња куће
За изградњу куће која може да буде предмет овог права потребно је: да је земљиште на којој је планирана изградња непокретности власништво подносиоца захтева уписано у катастар непокретности без терета; да је за предметну непокретност издата грађевинска дозвола у складу са прописима којима се уређује планирање и изградња;

Такође, обавезно је да су кућа или стан који су предмет учешћа у куповини, односно куповине власништво продавца/продаваца, као и да су уписани у катастар непокретности без терета.

Закон прописује и ограничење у смислу забране отуђења непокретности која је изграђена или купљена додељеним средствима, и то у периоду од пет година од куповине, односно изградње, без сагласности органа старатељства надлежног да штити права и интересе деце.

Забрана сродства
Поред тога, Уредба изричито прописује забрану сродства између корисника новчаних средстава и продавца непокретности. У том погледу Уредба прописује забрану са сродницима који су у крвном сродству у правој линији до било ког степена, а у побочној линији закључно са другим степеном, као ни у тазбинском сродству закључно са првим степеном праве линије или адоптивном сродству.

Максималан износ новчаних средстава који се дају у виду субвенција не прелазе износ од 20.000 евра. За спровођење ове мере популационе политике је у 2022. било предвиђено укупно 85 милиона евра, али тај буџет се подразумева и за године које предстоје.

Висина новчаних средстава која ће се одобрити подносиоцу захтева зависи од критеријума који су прописани Уредбом и Одлуком, при чему је један од критеријума и јединица локалне самоуправе на чијој територији ће се градити кућа или куповати стан. С тим у вези, Одлуком из 2022. године је прописано да:

1. за изградњу куће у јединицама локалне самоуправе која су утврђена као девастирана подручја у складу са релевантним прописом у висини 50 одсто вредности радова на изградњи куће

2. за изградњу куће у осталим јединицама локалне самоуправе – у висини 20 одсто вредности радова на изградњи куће

3. за куповину куће или стана – у висини 20 одсто вредности непокретности процењене од стране надлежног пореског органа, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене

4. за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита – у износу од 20 одсто процењене вредности непокретности на основу које се одобрава кредит, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене.

Да би се уопште стекло право на субвенцију, укупни приходи брачних односно ванбрачних партнера на месечном нивоу, на дан подношења захтева, морају бити нижи од две просечне нето месечне зараде запослених у Републици Србији, према последњем.

(МОНДО/еКапија)

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака

Временска прогноза за суботу – 25. мај

У мале пројекте грађана уложено више од 70 милиона динара

Млади кромпир из рерне: Направите га уз прелив који ће одушевити укућане (ВИДЕО)

Отворен трећи „Bazzum“ џез фестивал

Објављене нове цене горива које ће важити до 31. маја

Бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља у Чајетини

Данас су Свети Ћирило и Методије

Представљена збирка песама ‘’Кошмари Кошара’’ посвећенa пакленим данима Битке на Кошарама (ВИДЕО)