ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дрво, угаљ, пелет или струја: Шта је најјефтније за грејање?

Ближи нам се грејна сезона

Електрична енергија од 1. новембра поскупљује за осам одсто, а рачуница показује да је грејање на дрва финансијски најисплативије уколико се као параметри узму просечан стамбени простор од 60 квадрата, шест месеци грејне сезоне и просечне цене чврстих горива, огревног дрвета, пелета и угља.

Према рачуници Агенције за енергетику, за грејање целокупног стамбеног простора од 60 квадрата, при температури од 20 степени, 16 сати дневно, током 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 кWх, односно 150 кWх/м2, што представља просечну потрошњу током зиме. Према овој рачуници и новој просечној цени киловат-сата од 14,29 динара/кWх, грађани би за грејање на струју током целе грејне сезоне у просеку платили 128.610 динара, односно 21.435 динара месечно.

Повољније него лане

Више од 700.000 домаћинстава у нашој земљи се греје на огревно дрво, а његова цена је готово преполовљена у односу на минулу јесен када је кубни метар коштао 12.000 динара.У предсезони кубик дрва се може наћи већ од 6.000 динара „поред пута“ па све до 12.000 динараколико коштају исцепана и спакована дрва у Београду. Узимајући у обзир ове цене и процену просечне потрошње овог огревног материјала,трошкови за једну грејну сезону за просторију од 60 квадрата износили би око шест метара дрва, што би на крају износило најмање 36.000 динара, што је негде око 6.000 динара месечно. Треба свакако напоменути да у ову цену није урачунат превоз, као ни услуга сечења дрва, али рачуница показује да је и са тим трошковима грејање на дрва и даље три пута јефтиније него на струју.

С друге стране у Србији имаоко 110.000 домаћинстава која се греју на пелет, а ако узмемо у обзир да је за једну шестомесечну грејну сезону домаћинству потребно око две и по тоне пелета,потрошачи ће ове зиме морати за ову врсту огрева да искеширају минимум 64.000 динара будући да је овогодишња цена од 32.000 до 37.000 динара по тони.То би значило да месечни трошкови излазе око 10.600 динара.

Такође, рачуница показује да је за грејање стана од 60 квадрата, током шест месеци,довољно најмање три тоне угља који ове године кошта од 15.000 до 30.000 динара.Домаћинства која се греју на угаљ ове зиме треба да издвоје минимум 30.000 динара за огрев.

Топлотне пумпе

Економиста Александар Стевановић каже за Курир да се разлику од претходне сезоне ове године тржиште вратило у нормалу.

-Централно грејање било и остало најбоље, не нужно најјефтиније, али када се урачуна рад око ложења/премештања/цепања чврстих горива онда је свакако лепша варијанта.На другом месту су чврста горива, укључујући пелет. Када се дода и инфлација скоро су преполовљене реалне цене. Грејање на струју је исплативо уколико се акумулира ноћу и не улази у црвено. У супротном то је пут у велике трошкове – наводи Стевановић и додаје:

-Топлотне пумпе су решење будућности за индивидуално грејање. Једино је проблем код њих што траже почетну инвестицију. Што се тиче мазута и лож уља доста је скупље од других опција, док је гас такође одличан избор. Све у свему након што се нисмо смрзли због рата, наставља се по старом, разлике у ценама нису велике, посебно ко је куповао летос чврста горива.

Цене грејања за шестомесечну сезону

Врста Цена

Дрво 36.000-72.000
Угаљ 45.000-90.000
Пелет 80.000-92.500
Струја 128.610

*Износи у динарима

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА