ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Други дан Васкрса и обичаји

Васкршњи понедељак је према обреду први дан Светле недеље, а аналогно према календару западних хришћана, други дан у седмици након Васкрса, будући да им је ускрсна недеља први дан.

Врло је раширен и назив “Бела недеља”, јер спада у “трапаве седмице”, током којих се не посте ни среда ни петак. Ова седмица назива се и Томина недеља, названа по апостолу Томи.

Осим тога, данас је и Ђурђевдан, једна од најчешћих крсних слава код православних Срба, са највећим бројем свечара после Никољдана. 

Васкрс се слави три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени и Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак. Сва три дана верници се традиционално поздрављају са “Христос васкрсе” – “ваистину васкрсе” и тиме настављају да преносе радосну вест о Христовом васкрсењу коју је мироносницама на Христовом гробу јавио анђео благовесник Гаврило.

На Васкршњи понедељак се настављају гозбе и хришћанска радост. То је заправо једна једина ствар, коју прави и искрени верници никако не би смели да забораве да ураде на овај дан. Дакле, да наставе да се веселе и ту радост поделе са најближима. Другог дана се обично окупља родбина и из удаљенијих крајева.

У многим местима се организују литије, укључујући и манастир Хиландар. Тамо, рано изјутра, по завршеној служби у храму, монаси излазе из манастирске порте, носећи црквене предмете, на челу са иконом Богородице Тројеручице.

Крећући се лаганим ходом у поворци, поју сво време тропаре Богородици и обилазе места: Крст цара Душана, спомен место Богородици подигнуто на месту где је угинула мазга која је донела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу где се чувају кости упокојених монаха, а онда се враћају у манастир и поново улазе у храм.

У неким крајевима Војводине на данашњи дан био је обичај да момци који су за женидбу у преподневним сатима у фијакерима обилазе девојке у селу које су за удају. Са собом обично воде и тамбураше или сами свирају понеки инструмент, али обавезан детаљ је посуда са водом. Када дођу код девојака, поливају их водом, према народном веровању тако симболично спирају грехе са њих и спремају да их ожене.

Што више воде потроше на девојку, то је већа шанса да су баш ту девојку одабрали за будућу супругу па су се удаваче такмичиле која ће тог дана бити више мокра. Због овог обичаја Васкршњи понедељак зове се још и водени понедељак. Девојке након тога служе момке шареним јајима, колачима и вином.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица