OGLASNA TABLA
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дрина је до сада носила шест кућица са стене, а седма траје дуже од десет година: Ово је тајна опстанка јединствене грађевине у Србији и свету, Кинези су у колонама чекали да дођу до ње

Бајина Башта – Симбол Бајине Баште и Србије јесте кућица изграђена на стени и то насред тока реке Дрине. Њене фотографије обишле су свет, али мало ко зна да је пре ове садашње брза Дрина за ових пола века трајања однела чак шест кућица. Дуго су неимари овог невероватног здања покушавали да пронађу спас за кућицу на стени како сваки поплавни талас не би чекали са стрпењом и у томе су успели. Ова, седма по реду најдуже опстаје и то само из једног разлога – применили су посебан безбедносни систем пре десетак година, како би је сачували од немилосрдне Дрине.

„Од првобитних кућица разликује се по томе што је на темељима одигнута, странице кухиње су отворене, како нема задњег зида тако нема ни предњег, ствари су подигнуте на таван, а река несметано тече кроз њу. Ако би ниво Дрине био висок и ако би надошла, кућица би остала неоштећена а река несметано протицала. Кућица је изграђена од јако чврстог материјала, сва је у шафовима и тако да на много начина успели смо да је обезбедимо. Изузетни је занимљива  за архитекте јер се многе ствари примењене на градњи ове кућице, не примињују у градњи на копну које се не применљеују на копну“, рекао је за РИНУ Милан Савић Мишко.

Извор: РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla

Ђоковић власник данске компаније која развија терапију против ковида-19

Oglasna Tabla

Представа „У агонији“

Oglasna Tabla

У комуникацији са грађанима до најбољих решења

Oglasna Tabla