10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DRINA, DIVLJA SMARAGDNA LEPOTICA

CECA

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista

Nekada je bila poprište istorijski važnih bitaka i delila Istočno i Zapadno rimsko carstvo, pa Austrougarsku i Srbiju, danas je Drina granica između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Skoro čitavim tokom Drina useca planinske masive praveći klisure, da bi sasvim neočekivano ušla u ravnicu i kao vešt glumac potpuno promenila svoj karakter. Njena ćudljivost uspe da prevari i najpronicljivije, ali njena lepota smekšava i najokrutnija srca.

Prelepo jezero Perućac na Drini i najprobirljiviji obožavaoci pecanja nazivaju svojim rajem, dok sa splavova i obala spokojno, u najdubljem miru, love krupnu drinsku ribu i odmaraju pogled na smaragdnoj površini vode kristalnog sjaja.

Ipak, odvažni učesnici regata tvrde da je upravo njima najlepše na Drini kada ih zapljuskuju njeni talasi, a brza reka nosi čas levo, čas desno niz uzane kanjone.

Obično im tada zastaje dah od naleta adrenalina i osećaja strahopoštovanja kada od litica visokih 1 km jedva uspeju da nazru komad plavog neba i orlove u nesputanom letu.

Uvek uzbudljiva Drina rađa se spajanjem hladnih i brzih planinskih reka Tare i Pive kod Šćepan Polja, u Crnoj Gori. Odatle je svom snagom probila sebi put ka Bosni i Hercegovini, a kasabama koje su nicale na njenim obalama dala posebnu istorijsku vrednost.Nakon uzbudljivog spusta, regataši po pravilu kampuju na obalama Drine, vesele se uz roštilj, piće i trubače, spavaju pod vedrim nebom i udišu čist vazduh kojeg donosi vetrić iz šuma planine Tara.

PUNA KUCA

Jedna od najslavnijih varoši na Drini je Višegrad, u kome se na reci uzdiže poseban ukras od belog kamena – čuveni stari most velikog vezira Mehmed paša Sokolovića. Još čuvenijim učinio ga je književnik Ivo Andrić u romanu “Na Drini ćuprija”, za koga je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Drina ulazi u Srbiju pojačana snagom Lima koji se u nju uliva pre granice i pravi Međeđansku klisuru, jednu od dve najveće na ovoj reci.

Odavde ona još dugo vijuga graničinim predelima Srbije u kojima je priroda raskošno lepa, biljni i životinjski svet izuzetno bogat, a sama Drina – najlepša.

Tu se, uokvirena mrkim strmim liticama, nalazi i najveća drinska klisura, Klotijevačka, dugačka 38km.

Kanjon vodi dalje pravo na jezero Perućac, nastalo kada je moćna Drina ukroćena branom. Iako veštačko, ovo je jedno od najlepših jezera u Srbiji. Nad njime se gotovo vertikalno izdiže planina Tara čineći jezersku boju još intenzivnijom, a njega još lepšim.

Drina kroz jednako lepe predele nastavlja da vijuga sve do Loznice, gde se pretvara u mirnu ravničarsku reku i u prozirnom magličastom isparenju nekako lenjo uranja u Savu kod Sremske Rače, kao da nikada nije ni bila ona divlja, neobuzdana reka.

perucac jezero lake

Spokoj jezera Perućac

Veći gradovi kroz koje Drina protiče su: Foča (Srbinje), Goražde, Višegrad, Bajina Bašta, Ljubovija, Zvornik, Loznica.

Veće pritoke sa leve strane Drine su: Sutjeska, Bistrica Prača, Drnjača i Janja, a se desne: Ćehotina, Lim, Rzav, Ljuboviđa i Jadar.

Na Drini su izgrađene tri hidroroelektrane: u Višegradu, Bajinoj Bašti i Zvorniku.

Danas jednu trećinu Drine čine jezera, to je donekle narušilo njen prirodni izgled, ali i sama jezera plene lepotom.

Jezera na ovoj reci su Višegradsko, Perućačko i Zvorničko.

Drina u narodnoj tradiciji

Reka Drina uvek je značajno određivala živote ljudi koji su se skrasili na njenim obalama. Uticala je na mnoge običaje, inspirisala nastanak brojnih pesama i drugih umetničkih dela, a kako je zbog reljefa kroz koji protiče izuzetno nepredvidiva i krivudava, u narodu je ovekovečena i izrekom “Ko će krivu ispraviti Drinu?!” koji se koristi kada se ukazuje da je neki posao uzaludan.

Narodna tradicija naglasila je još jednu njenu važnu odliku – nestvarno zelenu boju. Nekada su je nazivali “Zelenika”zbog boje koja je toliko intenzivna, kao da neki posvećeni slikar neprestano u nju sipa svoje tempere.

Kada ste već ovde, ne propustite…

Drinske regate u letnjem periodu: krajem juna regata za osobe sa invaliditetom, prvog vikenda jula počinje Loznička, druga subota jula pripada regati u Ljuboviji, sredinom jula na redu je Studentska regata, a u poslednjih deset dana jula organizuje se najmasovnija Velika Drinska regata u Bajinoj Bašti.

Tokom regate koja vodi do Perućca, videćete rečicu Vrelo, jednu od najkraćih reka u svetu, dugačku samo 365 m, pa se za nju kaže da je “duga kao godina”.

Planina Tara, odnosno, Nacionalni park u svako doba godine, ostaviće vas bez daha svojom čarobnom prirodom.

Posetite manastir Rača iz 13. veka, zadužbinu kralja Dragutina.

Tara se skoro dodiruje sa Zlatiborom, a na putu do njega naići ćete na Drvengrad, etno selo Emira Kusturice. U ovom kraju ne treba propustiti vožnju Šarganskom osmicom u starom vozu koga i dalje zovu kao nekada – Ćira.

Na obližnjim planinama uživajte u mirisima i ukusima koje će obradovati jela spremljena kako nalaže tradicionalna kuhinja.

Lažijada, zaista neobična manifestacija, koja se organizuje u Drlačama kraj Ljubovije, u prvoj polovini jula i predstavlja takmičenje u izgovaranju laži.

Izvor: www.serbia.com

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla