ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Древна биљка зановет одговор за пушење – уз њен састојак два пута лакше оставити цигарете

Пушачи који желе да престану да пуше имају два пута веће шансе да успеју ако пију пилуле са цитизином, који умањује жељу за никотином. Лекари кажу да би овај лек могао да игра велику улогу у сузбијању пушења.

Остављање цигарета је и даље једно од најчешћих новогодишњих обећања, али је исто тако једно од најтежих за испунити, највише због никотина који изазива велику зависност.

Док су се многи пушачи окренули производима који на мање штетан начин обезбеђују никотин, попут вејпова, фластера и жвака, доктори су испитали доказе за лек цитизин – природни састојак семена зановета.

Лек се већ деценијама користи у неким земљама централне и источне Европе, али је недавно добио одобрење и у Великој Британији.

Истраживачи у Аргентини анализирали су 12 насумичних контролних студија и упоредили стопу успеха пушача који су пили цитизин, плацебо, други лек за помоћ у остављању цигарета варениклин и друге терапије попут фластера и жвака.

Пилуле цитизина биле су два пута ефикасније од плацеба, утврдили су аргентински стручњаци. Код неких студија цитизин је показао сличну успешност као и варениклин, а био је успешнији од фластер и жвака, објављено је у часопису Addiction.

„Наша студија нуди још доказа да је цитизин ефикасно и јефтино помагало у остављању пушења“, каже Омар де Санти, токсиколог из Националне болнице Посадас.

Широм света пушење је главни узрок смртних исхода који могу да буду спречени. Цитизин има потенцијал да буде један од највећих одговора на тај проблем“, истиче Де Санти.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА