Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Drastične razlike u ceni domaće maline: Od 250 do 400 dinara za kilogram

Malina se bere već nekih sedam do deset dana u mačvansko-prnjavorskom kraju gde je hladnjačari plaćaju od 350 do 400 dinara za kilogram. U Zapadnoj Srbiji, Užicu, Arilju, Ivanjici, Kosjeriću i Požegi, gde se nalazi najveći deo njenih zasada, trenutne akontne cene su 250 dinara po kilogramu, kažu za Novu ekonomiju u Asocijaciji malinara Srbije.

„Ovde su faktički podeljeni malinari, odnosno cela Srbija, na dva načina. Isti otkupljivači iz Zapadne Srbije plaćaju malinu (po kilogramu) od 350 do 400 dinara u mačvansko-prnjavorskom kraju, a kod nas je 250 akontna cena“, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

On naglašava da će situacija u vezi sa ovogodišnjom cenom maline biti jasnija za sedam dana. Ocenjuje da trenutne cene maline u Zapadnoj Srbiji nisu zadovoljavajuće, jer je došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica u odnosu na prošlu godinu.

Prema Radovićevim rečima, prošlogodišnja cena maline od 220 ili 215 dinara odgovara ovogodišnjoj ceni od 320 do 350 dinara za kilogram, bez obzira na stabilan kurs dinara u odnosu na evro. Smatra da je svaki iznos preko 330 dinara stvar ponude i potražnje za „crvenim zlatom“.

Sagovornik Nove ekonomije podseća da je na prelazu iz prošle u ovu godinu prodato od 30 do 45 hiljada tona prodate maline, koja nije isporučena:

„Hladnjačari i izvoznici su (zbog toga) već plaćali penale kada su imali ugovore od 2,6 do 2,9 evra po kilogramu maline“, kaže predstavnik Asocijacije malinara Srbije.

On podseća da su se cene u trrgovini koja se tada obavljala u Srbiji kretale od 380 do 470 dinara za kilogram.

CENA ĆE MORATI DA RASTE
Radović kaže da će cena maline u Zapadnoj Srbiji morati da raste jer će malinari u suprotnom iskazati svoje nezadovoljstvo kroz proteste na putevima, ulicama, pred malinjacima ili hladnjačama.

„NE MOŽE JEDAN HLADNJAČAR IZ ARILJA DA PLAĆA MALINU U MAČVI I PRNJAVORU 350 DO 400 DINARA, A OVDE DA DRŽI CENU OD 250. JA MOGU DA GARANTUJEM DA SU KVALITETI MALINE PRIBLIŽNI, PA I BOLJI U NAŠEM KRAJU“, DODAJE RADOVIĆ.

Berba malina u planinskim predelima još nije počela, ali se očekuje uskoro, kaže predstavnik Asocijacije malinara Srbije koji svoje plantaže maline ima u mestu Prilike kod Ivanjice.

Ocenjuje da su prinosi maline za sada oko 40 odsto manji od očekivanih. Toplotni talas koji je zahvatio celu Srbiju, prema njegovim rečima, najviše će se odraziti na voćarske i ratarske kulture, malina narednih dana neće smeti da se navodnjava, pa će prinosi biti manji od 20 do 25 odsto.

Radović je zamolio izvoznike maline, kupce i hladnjačare da ne podgrevaju tenzije među proizvođačima, jer je trenutna situacija složena, a problem je i nedostatak radne snage.

Dnevnice za berače malina kreću se od 2.000 do 3.500 dinara. Cene branja po kilogramu kreću se od 30 do 70 dinara, u zavisnosti od toga da li berači sam donose hranu ili im to obezbeđuje poslodavac.

„Mi samo apelujemo da se izjednače cene, ako one variraju od pet do 10 dinara, zbog troškova prevoza to je u redu“, kaže sagovornik našeg portala.

Izvor: novaekonomija.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

29. септембра обележава се Светски дан срца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о заштити акумулације „Врутци“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четворица настрадалих младића из Ужица никад неће бити заборављени: Осликава се мурал за Владимира, Уроша, Стефана и Николу и то на деоници на којој су изгубили животе (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милија испричао како је пре 38 година устао из мртвих: Спремили му сахрану, купили црнину, чак и гроб обележили! А онда сам оживео

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Свињски отац“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Дугоња, Трбоња и Видоња“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојен други ребаланс града Ужица и износи 4,52 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА