OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Dragana Dučić – PESME IZ DUŠE

Užice – Verujem da svaki čovek u sebi ima trunku pesničke duše, i da bi svoja osećanja mogao da pretoči bar u jedan stih“, sigurna u svoje reči priča nam pesnikinja Dragana Dučić, iz Užica.

Umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike među ljudima. U njene stihove i rime stao je svaki trenutak vredan pamćenja, ali i osećanje sreće,tuge, nostalgije.

„Najčešće pišem o ljubavi, prirodi, mom selu. Inspiracija su mi i kćerka, roditelji. Trenutak je dovoljan da me inspiriše, i da ono što osetim pretočim u stihove“, priča za PZS Dragana Dučić.

Ona je svoje emocije do sada pretočila u gotovo 80 pesama, a mnoge su objavljene u zbornicima poezije. Prvi stih napisala je još kao osnovac.

„Prvu pesmicu napisala sam u nižim razredima osnovne škole. U višim radovima sam se pokazala i kroz lepe pismene zadatke, za koje sam uvek dobijala najviše ocene. Profesori su me hvalili, što me je motivisalo da nastavim sa pisanjem“, seća se svojih školskih dana Dragana.

Završila je Školu za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Velika podrška bio joj je i profesor Jovan Vasiljević, koji je verovao u njen dar.

„Još od školskih dana bavila sam se kreativnim stvarima. Volela sam da pravim zvučne reportaže, privlačio me je i posao novinara, ali pesmama sam uvek najbolje iskazivala sebe. Oni koji me poznaju kažu mi da pišem iz duše, i da je to moje obeležje. Naravno, uvek mi je drago kada to ljudi prepoznaju u mojim stihovima“, kaže ova Užičanka.

Prve pesme Dragana je napisala uz pomoć najstarije metode, table i šila. Tek kasnije susrela se sa mašinom za kucanje Brajevog pisma.

„Ja sam opismenjavala decu i odrasle Brajevim pismom, ali sam uvek počinjala od table i šila, jer sam i ja tako naučila. Šest tačaka je simbolika, i tu su stala sva slova, brojevi, note i znakovi interpunkcije“, priča nam Dragana, pokazujući ovu staru tehniku pisanja sa šilom.

Dragana je kao telefonistkinja, sedamnaest godina radila u Valjaonici bakra. Kao predsednica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Užicu, koja broji 125 članova, motivisala je mnoge da se pokrenu i uključe u život van svog doma.Cilj udruženja, koje postoji 65 godina, je da slepe i slabovide osobe shvate da nisu same.

„Najbitnije je da svaki čovek radi na sebi, da ne zapostavlja sebe i da veruje u sebe.Kada to postigne onda je uspeh zagarantovan.Mi imamo pravo na jednake mogućnosti, i vidljivost je naš cilj. Moja poruka je da svi možemo sve“, poručila je Dragana Dučić.

Dragana Dučić – Nismo

Nismo ni kafu zajedno popili,
ni ruku jedno drugom nismo pružili,
nismo, a mogli smo.
Nismo ni u toplom zagrljaju živeli,
ni poljupce nismo razmenjivali,
želeli smo, a nismo.
Naša srca u ritmu ljubavi kucaju,
ali ne otkrivaju,
želeli a trebali smo
a ostvarili nismo.

Izvor:PZS/naslovna:Dragana Dučić, foto: PZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla