ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Др Несторовић: Треба да уживате у животу- Ако седиш кући затворен, буљиш у ТВ, лудиш

На питање шта је срећа и како да будемо срећни, др Несторовић у великом интервјуу за Телеграф.рс:
“Пре десетак година сам организовао један састанак и позвао сам професорку психологије из Загреба. Она је имала један фантастичан пример о томе шта је срећа. Узела је истинит пример једног човека из Загреба који је имао локдаун синдром. Потпуно свестан али не може да покрене ниједан мишић. Потпуно одузет. Он је рекао да је срећа када је ту поред њега неко да му отера муву која му слети на чело, улази му у очи, нос… То је језиво.
Иначе, мислим, живот има своје успоне и падове… Било би јако досадно када не би било тако”, рекао је др Несторовић.
Др Несторовић је рано остао без мајке, а како каже – то је људски живот.
– Ја кад помислим моју ситуацију трагично, кажем замисли да си сиријски грађанин у Алепу током рата. Навалили су моји фанови да напишем неку своју биографију. Ја сам све то ставио на папир и испало је неких 50-ак страна са неким фотографијама. И, оно што је интересантно, практично од 2000. године, када је мој живот кренуо добро, ја нема шта да напишем. Суштински, све оно што је интересантно и оно што те формира су, у ствари, те неке ситуације, не трагедије, већ ситуације искушења. Кад ти живот тече монотоно, шта ту има да се догоди.
Често цитирам Орсона Велса из филма “Трећи човек”, који каже да се у Италији била ренесанса, убијали се, тровали, ратовали, па су направили највећа светска уметничка дела, а Швајцарска је имала 300 година мира и направили су од Швајцарца кукавицу. Изгледа да треба нешто да те жуља, да мораш да имаш неки камичак, неки мотив да радиш. Ако ти је све потаман, онда ради принцип лењости. Када је све удобно немаш потребу ништа да радиш. У суштини, живот су искушења – истакао је у разговору.
На питање шта се десило 2000. године, рекао је да су тада сами од себе животни проблеми почели да се решавају.
– Мој живот се променио када сам престао да тражим. Када сам се препустио току. Верујем да постоји та нека судбинска карма, али суштински мораш да пратиш тај неки свој унутрашњи императив који те води. Људи не треба да раде ствари које им намећу други. Ја сам као млад лекар био јако амбициозан. Дошао из провинције, жељан успеха, новца, друштвеног престижа… Страшно сам био амбициозан и пуно сам радио. 1994. и 1995. године сам пукао тотално. Онда сам одједном схватио да је то безвезе. Схватио сам то када сам био лоше и када сам остао на својима, са породицом и пријатељима који ме воле. Сви ти људи који те као воле су нестали, јер кад си успешан и кад имаш углед, сви те хоће…
Од тог тренутка сам ја одучио да радим шта ја мислим да треба. И, интересантно, све је кренуло да се слаже. Као коцкице. Као да је неко одозго рекао: “Добро, сад си се опаметио, сад ћу да ти помогнем да крене у другом правцу”. Радио сам као и до тада али ништа нисам јурио. Тако и треба у животу. Млад човек треба да буде амбициозан али да не претерује. Људима често живот прође у јурењу нечега а онда када се осврну виде да то што су постигли није ништа.
Суштински, највеће богатство су слободно време пријатељи и драге особе. То људи не схватају. Тај мобилни који је тренутно јако скуп, фенси, следеће године ће бити стар. За пет година је неупотребљив. Материјалне ствари су пролазне. Што кажу моја бака и мама за кућу “чија није била, чија бити неће”. То је пролазна ствар није то суштина живота. Када си млад то не примећујеш, јер си опседнут другим стварима. Хормони те терају да будеш брз, свиђа ти се да те сви доживљавају као фрајера, онда видиш да је то безвезе јер на првој кривини неке кризе људи отпадају.
Ја сам имао две, три такве кризе у животу и видео сам избилиза да ти остане мали број људи. А ти који остану, њих мораш да чуваш.
Колико их имате сад?
Једно три, четири. То је изузетно пуно. Мислим да већина људи нема скоро никога. Људи нажалост, не цене ни тог брачног друга са којим су, а то је најближа особа на свету. Кад се разболиш, коме ћеш да покажеш хемороиде. Нећеш ни оцу, ни мајци, ни брату, ни сестри. Него жени и доктору.
Данас се људи лако венчавају, лако разводе. Брак је много озбиљна ствар, нарочити када постоје деца. Људи не треба да одустају… Долазе ми млади родитељи па имају несугласице око мале деце. Кажем им да не праве проблем око свега, морају да науче да буду компатабилни. Стално има конфликата, сви смо различити, нико нам не одговара 100 одсто, али на крају се избрусите, научите се како да живите. Толеранција је јако важна ствар и у браку и у животу. Не волим те гневне људе пуне негативне енергије. Гнев и мржња су баш негативне емоције. Прво су негативне за оне које имају, па тек за оне према којима су усмерене. Тесла је говорио да свака негативна емоција коју упутиш ка некоме ће се вратити том који ју је упутио. Кад те неко мрзи, врати му се појачано. Оно што је најгоре, не мора да се врати теби, него твојој деци.
Ето, данас су сви узбуђени око те короне. За 5 година је нико неће помињати. Ако је и буду помињали, помињаће је што је неком пропао посао. Ја сам био у поплави 2014. године у Обреновцу. Код мене у кући је било два метра воде. То нико више не помиње. Живот тече даље и то је лепота живота. Не треба се враћати. Ја не волим да се враћам и анализирам зашто, како…
Треба да уживате у животу. Сад је тај тренутак, такав какав је. Али, имаш нека своја задовољства. Имаш дете, особу коју волиш, не мора да буде муж (смех)… Причао сам људима док су били закључани. Учите језике, узмите неки инструмент. Када сам отишао да купим гитару, захвалили су ми се што сам то рекао на телевизији. Каже, напродавали смо се гитара као луди. Тако и јесте, ако седиш кући затворен, буљиш у ТВ, лудиш. Учи нешто.

Извор: телеграф.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа