11.1 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Dr Marko Popović: „U nekoj od narednih faza na Stari grad se mora uneti život“

Radovi na drugoj fazi revitalizacije Starog grada se privode kraju i, po rečima zamenika gradonačelnika Užica, Grad će izdvojiti dodatnih 500.000 dinara kako bi se završila konzervacija srednjeg grada u ovoj godini.

„Strateški,  uzmimajući u obzir finansije, nama je prvobitan plan da zaštitimo ono što imamo, a nakon toga ide rekonkstrukcija. Grad Užice će svake godine odvajati sredstva za nastavak radova na Starom gradu, vrlo je važno imati kontinuitet u radovima“, naveo je Nešić.

Stručni kosultant na projektu konzervacije i rekonstrukcije užičke tvrđave i najveći autoritet u poznavanju fortifikacija u Srbiji, arheolog dr Marko Popović je prilikom današnje posete Starom gradu rekao:

„Ponovo se radi uređenje Starog grada, 70-tih godina su ovde obavljeni konzervatorski i arehološki radovi, a od tada je ta ruševina ostala dosta zapuštena i sad smo u prilici da užički grad ponovo revitalizujemo i da ga vratimo građanima Užica“ i dodao da ono što je prethodne i ove godine urađeno i pored ograničenih sredstava, veoma je važno i dobro, jer je sprečeno dalje urušavanje fortifikacija, očišćen je ceo prostor Grada i delimično je rekonstruisana glavna kula koja je postala veoma zanimljiv vidikovac, mesto koje je vrlo primamljivo kada se dođe na Stari grad.

Vidikovac na glavnoj kuli na tvrđavi

Kada je reč o radovima koji tek predstoje Popović, koji je i autor najznačajnijeg dela vezanog za tvrđavu – „Užički grad“ je naveo:

„Sve su to radovi prve etape, sanirati ono što postoji, što je zatečeno što treba sačuvati. U daljoj etapi postoji mogućnost rekonstrukcije koja bi užičkom gradu povratila onaj izgled koji je imao 1863. godine. Treba napomenuti da je u februaru 1863. godine Stari grad miniran i da je onesposobljen kao vojna foritfikacija, tom prilikom je srušena kula na kojoj je vidikovac, koja je bila prepoznatljiva slika užičkog grada i uništen je ulazni kompleks tako radikalno da i sadašnja arheološka istraživanja koja se vrše su u pokušaju da se otkrije što je moguće više i da se rekonstruiše bar približno sam ulaz u Stari grad.“

„Ja se nadam da će ova istraživanja koja se sada vrše koja su dopunska dati neke nove podatke i omogućiti konzervatorima da uobliče i taj deo, time bi se završila prva faza. Postoji više planova Užičkog grada koji su sačuvani i koji su u našem posedu i  daju mogućnost da nešto što je porušeno može do detalja da se rekonstruiše kao na primer vodena i glavna kula. Neka sledeća faza je da se u Stari grad unese život, to zahteva uređenje okoliša a i samog užičkog grada i analiza onoga šta može kao savremeni sadržaj da uđe na ovaj prostor, jer moramo da napravimo kompromis između potreba današnjih građana Užica, unošenje sadržaja koje posetilac može da kupi, kao što su suveniri, i onoga što je spomeničko nasleđe koje ne smemo povrediti, to je delikatan posao ali nije nemoguć i to se može učiniti, sa ovim što smo do sada uradili na dobrom smo putu“- rekao je Popović.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla

Naša sugrađanka Lidija Trmčić brani boje Srbije i našeg grada na Svetskom prvenstvu u karateu

Oglasna Tabla