OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Др Јанковић упозорава: Омикрон доминира, пола Србије ће у јануару бити на боловању

– Омикрон апсолутно доминира у Србији, само то још није реално сагледано кроз тестирање. Следе нам петоцифрени бројеви новозаражених дневно, а да ли ће бити више од 20.000 или 30.000 званично не знам и нисам сигуран да ли их можемо толико детектовати. Најгора ће бити друштвена експлозија повезана с ковидом, јер ћемо имати стотине хиљада заражених који ће одсуствовати с посла. Буквално пола становништва Србије биће на боловању током јануара – истиче проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш, пише „Курир“.

По важећим правилима изолација траје 14 дана, а епидемиолози, наводи др Јанковић, треба да процене да ли ће по угледу на неке западне државе то скратити на седам или чак пет дана јер с омикроном симптоми трају неколико дана краће. А све то да би држава и друштво могли да функционишу.

– Свакако ће званично бити много мање заражених него што уистину јесте јер нисам сигуран имамо ли капацитете да све истестирамо. Требало би да урадимо 100.000 тестова дневно да бисмо открили 30.000 заражених. Најтеже ће да страдају невакцинисани, јер ће код вакцинисаних ковид бити као обична прехлада. Међутим, то не значи да најслабији и најугроженији неће можда имати тешке форме болести – истиче др Јанковић, који наводи и да се у Нишу за недељу дана удесетостручио број заражених, што су поспешиле новогодишње прославе, па је са 17 инфицираних избио на скоро 200.

У једној ствари др Јанковић је ипак „оптимиста“.

– Верујем да болнице нећемо напунити као што је то било у најцрње дане када смо имали 10.000 ковид пацијената. Невакцинисани ће завршавати у болницама, али свакако ће притисак бити мањи с омикроном за разлику од делте која је изазивала много теже клиничке слике. Ако сада имамо око 2.100 хоспитализованих пацијената, верујем да ће тај број бити максимално три-четири пута већи. И проценат смртности биће у паду, што се види и по другим земљама. Грчка на 38.000 новозаражених дневно има 80 преминулих, а Порутгал на 30.000 „свега“ 10-15 умрлих. Али свакако ће нам у наредна два-три месеца умрети на стотине, можда и хиљаде људи – каже др Јанковић.

Истиче и да вакцинација не може да спречи ширење омикрона, као да сада не би помогао ни строги локдаун.

– Омикрон је толико узео маха, толико се брзо шири да никакве строге мере не би имале смисла. А и људима то нико не би могао наметнути, јер су Срби ушли у Нову годину с размишљањем да корона више ни не постоји – истиче др Јанковић.

Да ли ће флурона, комбинација ковида и свињског грипа, која је већ детектована и у Хрватској, додатно закомпликовати ствари, др Јанковић смарта да вероватно хоће, али пошто није вирусолог не зна и колико тачно. Али је је сигуран да нема особе у Србији која нема неку симптоматологију сезонских респираторних инфекција:

– Сигурно поред короне има и грипа, и озбиљног назеба, и прехлада, а сигурно постоји и могућност да мешање свега тога направи додатне проблеме.

Извор: телеграф.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla