Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дознаке премашиле 5 милијарди евра: Више новца од рођака из иностранства него и од рекордних страних инвестиција

Прилив од дознака из иностранства прошле године у Србији премашио је пет милијарди евра и био је већи од укупних страних инвестиција, које су са 4,4 милијарде евра такође биле рекордне. У односу на бруто домаћи производ дознаке су прошле године достигле 8,2 одсто, пише Еуронеwс.

У Народној банци Србије кажу да дознаке имају контрациклични карактер, што значи да у периодима криза, повећане глобалне неизвесности и геополитичких тензија најчешће расту. Додају и да људи који живе у иностранству у таквим околностима више помажу члановима својих породица који живе у Србији. На раст дознака утиче и повећан број држављана других земаља, пре свега из Русије и Украјине, који заснивају своје боравиште у Србији.

„Раст инфлације у свим земљама током прошле године довео је до тога да су сви кључни макроекономски показатељи, па тако и дознаке, номинално повећани“, наводе у НБС.

Према подацима централне банке, прилив по основу дознака износио је 5.028,3 милиона евра, што је за 38,3 одсто више од прилива од 3.635,0 милиона евра, колико је забележено у 2021. години.

Када се погледају подаци за прва три тромесечја 2022. године, највећи приливи дознака забележени су из Немачке одакле је стигао скоро сваки трећи евро, јер је удео новца који долази из ове земље чак 27 одсто. На другом месту је Швајцарска са 14 одсто и Аустрија са 11 одсто. Удео дознака из Француске и САД је по 6 одсто. То су земље из којих традиционално стиже највећи део дознака у Србију.

Рекордне стране инвестиције
Према прелиминарним подацима Народне банке Србије, током 2022. године забележен је и нови рекорд у приливу страних директних инвестиција (СДИ), које су износиле 4,4 милијарде евра, што је за 13,6 одсто већи прилив од претходне рекордне 2021. године. Република Србија од 2016. године бележи континуирани раст прилива страних директних инвестиција.

У НБС напомињу да је овај тренд раста привремено успорен током 2020. године као последица првог потреса од појаве пандемије вируса корона, али је поново током забележио рекордан износ у том моменту од 3,9 милијарди евра, тако да је у претходне три године остварен укупан прилив од 11,3 милијарде евра. Наводе да је нето прилив СДИ од 2015. године у потпуности покривао текући дефицит платног биланса, доприносећи дугорочној одрживости екстерне позиције Србије. Прошле године дефицит трговинске размене износио је чак 9,35 милијарди евра.

Euronews

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржана традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бачено је 37.000 касетних бомби и 15 тона уранијума: Дан почетка НАТО агресије на СР Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива које ће важити до 31. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада донела решење: Поскупљују путарине, ево ко има попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

О значају пословања у туризму са основцима у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици осмог разреда полажу данас пробни завршни испит из математике

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ОСТАО НЕКАЖЊЕН: Навршава се 24 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за петак – 24. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА