ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Довољно одрасли – кад је време да се дете “осамостали”?

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Јапански ријалити шоу “Довољно одрасли” (“Old enough”) кojи приказује децу од две године како обављају послове без родитеља постао је хит на Нетфликсу. Немогуће је не поставити питање:  Да ли бисте пустили своје двогодишње дете да иде у куповину само?

Једна од главних тема за расправу међу родитељима у Великој Британији ових дана је када су деца довољно одрасла да обављају кућне послове и обавезе без надзора одраслих. Полемику је изазвала поменута јапанска серија пошто је Нетфликс учинио доступном за стримовање у Енглеској. (Шоу се емитује у Јапану од 1990. године под називом „Мој први задатак“).

И док су на Твитер заједници дирнути до суза због ријалити програма, многи су се запитали да ли двогодишња деца треба да обављају неке задатке без помоћи родитеља.

Дете у куповини – безбедно грађење самосталности?

У првих 20 епизода серијала „Old enough“, гледаоци су имали прилике да виде дете које само купује у супермаркету или пак да направи воћни сок без родитељске помоћи. Како се емисија већ три деценије снима и емитује у Јапану, продуценти тврде да нема места за бригу о безбедности.

Дете све време прати сниматељска екипа ријалитија, а уз то се пре обављања задатка детаљно испитује његова рута и тежина. Скривени безбедносни тим прати кретање детета, а суседи су унапред обавештени да ће оно обављати задатке у тој области. Такође, постоји дуг процес селекције – у емисију се укључују само она деца за коју се потврди да могу да се носе са сваким задатком.

Ријалити се емитује два пута годишње.

Довољно одрасли – Шта све двогодишњаци могу?

У првој епизоди се види како двогодишњи Хироки путује скоро километар у оба смера да би купио слатки кари, рибље колаче и цвеће за своју маму. Поносно маше у знак поздрава пре него крене у шетњу до продавнице – која траје 23 минута. Хироки трчи кроз радњу у потрази за жељеним намирницама и робом пре него што успешно заврши задатак.

У другој епизоди, четворогодишњи Јута се суочава са изазовом да прави сок од мандарина док његова породица бере воће на њиви. Његова мајка је приморана да га вуче по пољу – јер  покушава да избегне помоћ у брању пре него што се сам врати кући да заврши задатак.

Након што се играо са играчкама и јурио за псом сат времена, Јута прима позив од мајке са питањем „Јеси ли напунио флашу?“ и тражи да пожури назад. Потребно је да га позове још једном, не би ли га натерала да коначно почне да прави сок. Овај задатак подразумева мешање мандарине са капљицом лимуна и сирупа.

Пријем серије – пут до прихватања да су наша деца довољно одрасла

У другима епизодама приказани су малишани како се возе јавним превозом, помажу у пословима својих родитеља. Негде обављају задатке док у позадини свира лагана музика. Многи гледаоци су на Твитеру признали да их је серија дирнула и да би је препоручили другима.

Деца су способна само онолико колико им ви дозволите да буду! Тако је слатко видети ову децу како испуњавају своје обавезе, јер одрасли верују у њих.

Међутим, било је и оних које концепт серије није импресионирао. Они тврде да шоу јесте симпатичан, али да све време изгледа као да припрема ДЕЦУ да раде. Међу психолозима су мишљења опречна, па је тако дечији психолог др Алисон Меклајмонт, посебно изразила своје неслагање са овом идејом.

Како се вама чини? Када је прави тренутак да дете само направи сок, шета само кроз град или купује?

Извор: zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА