ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Досадне су као стенице, али многи не знају да су врло опасне: Смрдибубе могу да уједу

Смрдибубе су постале прави весници јесени. Има их свуда. Увлаче нам се кроз прозоре, крију се у веш који сушимо напољу, па их налазимо у џеповима панталона и рукавима кошуља, чарапама… Највише их има у у деловима града која су у близини већих паркова и шума као и у другим деловима града са пуно зеленила, па ако имате ту срећу да живите баш тамо, онда знате о чему причамо.

Зову их још и смрдљиве стенице јер припадају породици стеница, затим купинове стенице, смрдљиви мартин… Нема никаквих превентивних мера против ових инсеката, осим механичких мера заштите. Постоји две врсте срмдибуба – смеђе и зелене, објашњава биолог др Иван Алексић за Блиц жену.

Смеђа мраморна стеница, позната и као мраморна смрдибуба, потиче из Азије, где настањује подручје Кине, Јапана, Кореје и Тајвана. На подручју Европе је први пут званично регистрована 2007. године у Швајцарској, иако постоје подаци да је у овој земљи била присутна већ 2004. године. Од тог периода се веома успешно настанила и на подручју Немачке, Италије, Француске и Мађарске. Због свог ширења на друге континенте, успешног прилагођавања и штета које чини воћарским, повртарским и другим биљним културама проглашена је за инвазивну врсту. У Србији за сада има ограничено распрострањење, али се очекује да ће их у наредним годинама бити све више.

Зелена смрдибуба има тело светло зелене боје која у јесен, пред хибернацију, прелази у тамно зелену или бакарно смеђу. Одрасле јединке презимљују у кућама и на скривеним местима, а активирају се највише на пролеће, у мају. Хране се различитим врстама листопадног дрвећа.

Смрдибубе нису отровне, али смрдљиви секрет из њихових жлезда може бити опасан!

Највише су претња за кућне љубимце јер, уколико се догоди да пас или мачка прогутају овај инсект, може се изиритирати њихов гастроинтестинални тракт па ће тако доћи до отока језика, усана, десни, до повраћања и прекомерне саливације код вашег љубимца.

Стручњаци из Завода за биоциде и медицинску екологију наглашавају да смрдибубе нису опасне по живот људи и да не планирају смањење броја ових инсеката, пише “Данас”.

Међутим, једна читатељка магазина Опанак поделила је у коментару своје непријатно искуство са овим инсектима.

Оно што постоји као веровање у нашем народу јесте чињеница да ови инсекти из рода стеница доносе новац! Стога их, сматра се, нипошто не треба убијати. Један текст посветили смо овом веровању код Срба, а наша читатељка Слађана Стојановић Ћускић препричала је здравствени проблем који јој се јавио након уједа смрдибубе.

Наиме, она тврди да иако стручњаци кажу како смрдибубе не уједају, је лично на својој кожи осетила компликацију након уједа једне.

Судећи по искуству ове госпође не треба веровати бапским причама, већ се треба озбиљно заштитити од ових напасти и то до првих мразева. Јер, како тврде, он је највећи убица ових напасти, уколико не нађу неке пукотине да презиме у склоништу. Стога, водите рачуна и мрежице на прозоре!

Фото: YT

Опанак, Блиц жена

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока

Ухапшена три Крагујевчанина због покушаја убиства на Златибору

Временска прогноза за петак, 1. март 2024.

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА