Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Досад предато више од 33.000 комада оружја, грађани чували и примерке из 19. века

Већ две недеље траје велика акција добровољне предаје оружја која је већ, према наводима из МУП-а, премашила све претходне акције. Бојана Отовић Пјановић из МУП-а наводи да међу предатим оружјем и оно које потиче из 19. века, као и Првог и Другог светског рата. Истиче да се већ ради на новим законским решењима која превиђају да се контроле особа за оружним листовима раде на шест месеци уместо досадашњих пет година.

Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а Србије каже за РТС да је до суботе до 19 часова предато 33.427 комада оружја од чега је 26.094 ватрено оруже, око 6.333 су минско-експлозивна средства и више од 1.319.000 комада муниције.

Како наводи, од врсте оружја у легалном поседу, највише је било пиштоља који су добровољно предати.

Када је реч о нелеглном оружју, предавано је чак и оно које потиче из Првог и Другог светског рата.

„Ту је било и примерака оружја из 1847. и 1907. године, енглески револвери, систем за навођење противтенковских ракета, штапин на који је прикачено 4,6 килограма експлозива“, истиче Отовић Пјановићева.

Поновила је да до 8. јуна неће бити било какве правне одговорности. „Грађани немају никакву потребу да се легитимишу. То се ради само када је реч о легалном оружју власника који је преминуо. У том случају се мора издати потврда о задржавању оружја до окончања оставинског поступка“, каже Отовић Пјановићева.

Полиција очекује да ће до краја акције прикупити још оволико комада оружја колико је досад прикупљено и да ће се у наредном периоду више јављати они који у свом поседу имају оружје које им је остало после смрти власника.

Када је реч о периоду после 8. јуна, МУП ће спроводити наредбе и препоруке владе о примени оштријих мера које се тичу недозвољеног држања и промета оружја и експлозивних материја.

Истиче да ће они код којих се после овог периода затекене оружје одговарати законски.

Према њеним речима, Министарство правде ради на новом закону којим ће се на одговорност позивати сваки појединац који омогући малолетнику да буде у контакту са оружјем или да га обучава за његово коришћење.

Додаје и да је МУП добио налог да контролише рад свих стрељана.

Отовић Пјановићева наглашава да важећи закони не одређују доњу старосну категорију за боравак у стрељанама, али да се то подразумевало и остављало на савест сваком родитељу.

Указује и на то да стрељане имају своје интерне правилнике који то регулишу.

Говорећи о контроли већ издатих оружних листова, Отовић Пјановићева наводи да се већ ради на пооштравању услова за држање оружја којим ће се предвидети појачавање контрола – на шест месеци уместо на садашњих пет година.

РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Још 239 нових корисника еколошки прихватљивих енергената у индивидуалним домаћинствима

Голд гондола обележава Светски дан велнеса на Торнику

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС