OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Doprinos razvoju lokalne zajednice kroz osnivanje Fonda za mobilnost mladih (VIDEO)

Nakon dve godine rada na promociji programa „Putuj svetom a ne netom“ i pokretanja zajedničke ideje za formiranje Koalicije za mobilnost mladih i lokalnih Fondova za mobilnost, potpisnici Memoranduma o saradnji sastali su se u Čajetini, u prostorijama Biblioteke „Ljubiša R.Đenić“. Tom prilikom predstavljeni su dalji koraci i ideje za saradnju, ali i konkretni predlozi iniciranja lokalnih fondova za mobilnost mladih.

Program „Putuj svetom a ne netom“ realizovan je u okviru dva projekta, sa ciljem povećanja svesti i nivoa znanja, pre svega mladih ljudi, o programima koji se odnose na mobilnost mladih, a koji su projektovani i koji postoje u raznim programima Evropske unije.

„Srbija je od 2019. godine postala punopravan član Erazmus +, i ako nije član Evropske unije, što je otvorilo velike mogućnosti za mlade ljude, za institucije obrazovanja i kulture, da kroz učešće u ovom programu dosta stvari urade za sredinu iz koje dolaze. Nama je cilj u ovom programu da povećamo broj aktera koji će raditi na njegovoj promociji, ali i da povećamo šanse mladih ljudi (u ovom momentu iz Zapadne Srbije) da učestvuju u ovim programima, na način da ih informišemo o tome, da ih uključujemo u konkretne programe razmena, a onda uporedo na lokalnom nivou radimo predloge korekcija lokalnih politika za mlade, koje će ovaj plan i program staviti da bude operativniji“, kaže Miroslav Tamburić iz organizacije FORCA (Udruženje Forum civilne akcije) Požega.

Sledeći korak, Tamburićevim rečima, je pokretanje inicijative za osnivanje lokalnih Fondova za mobilnost od strane Koalicije za mobilnost koju čine predstavnici lokalnih samouprava, ustanova, škola, udruženja građana i medija.

„U interesu nam je svima osnivanje Fonda za mobilnost mladih, koji bi koristili mladi sa teritorija opština koje su potpisnice generalnog Memoranduma o saradnji. Na taj način razvile bi se mogućnosti da mladi izlaze van granica Republike Srbije, da koriste različite resurse i da učestvuju u razmenama u okviru Erazmus+ programa pod okriljem Tempus fondacije, kako bi kasnije doprineli sopstvenom ličnom razvoju, posebno svojim povratkom doprineli razvoju lokalne zajednice iz koje dolaze“, istakla je Jagoda Jeremić iz Udruženja građana „Zlatiborski krug“.

Predstavnici organizacije FORCA izrazili su zadovoljstvo što je Opština Čajetina, preko institucija i udruženja veoma zainteresovana za saradnju, te je upravo zbog toga pokretanje ovog suštinski važnog koraka simbolično započelo baš u ovoj lokalnoj samoupravi. Podsećanja radi, Udruženje građana “Zlatiborski krug“ projekat “Putuj svetom, a ne netom“, sprovodi na inicijativu udruženja FORCA iz Požege, koji se realizuje još u opštinama Lučani, Nova Varoš, Priboj i Ivanjica, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nađa, devojka koja je oduševila obradama Mocartovih dela: Uzor mi je Dučić, ali gradim svoj stil

Oglasna Tabla

Uređuje se Memorijalni kompleks Kadinjača – Nove staze za bezbednije kretanje posetilaca

Oglasna Tabla

Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi “greje” klupe i zašto

Oglasna Tabla

Zlatiborski hoteli počeli sa radom (VIDEO)

Oglasna Tabla

„Hajdučka tepsija“ – Izvrsno jelo naših predaka

Oglasna Tabla

LU Zlatibor: Nadoknada štete od divljih svinja prema propisima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 30. maj

Oglasna Tabla

Jedna od najvećih srpskih sredonjovekovnih svetinja nalazi se u samom centru Arilja: Plavi anđeo pleni lepotom od 13. veka

Oglasna Tabla

JКP Treći septembar bogatije za tri kamiona, dar beogradske Gradske čistoće

Oglasna Tabla