Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Doprinos razvoju lokalne zajednice kroz osnivanje Fonda za mobilnost mladih (VIDEO)

Nakon dve godine rada na promociji programa „Putuj svetom a ne netom“ i pokretanja zajedničke ideje za formiranje Koalicije za mobilnost mladih i lokalnih Fondova za mobilnost, potpisnici Memoranduma o saradnji sastali su se u Čajetini, u prostorijama Biblioteke „Ljubiša R.Đenić“. Tom prilikom predstavljeni su dalji koraci i ideje za saradnju, ali i konkretni predlozi iniciranja lokalnih fondova za mobilnost mladih.

Program „Putuj svetom a ne netom“ realizovan je u okviru dva projekta, sa ciljem povećanja svesti i nivoa znanja, pre svega mladih ljudi, o programima koji se odnose na mobilnost mladih, a koji su projektovani i koji postoje u raznim programima Evropske unije.

„Srbija je od 2019. godine postala punopravan član Erazmus +, i ako nije član Evropske unije, što je otvorilo velike mogućnosti za mlade ljude, za institucije obrazovanja i kulture, da kroz učešće u ovom programu dosta stvari urade za sredinu iz koje dolaze. Nama je cilj u ovom programu da povećamo broj aktera koji će raditi na njegovoj promociji, ali i da povećamo šanse mladih ljudi (u ovom momentu iz Zapadne Srbije) da učestvuju u ovim programima, na način da ih informišemo o tome, da ih uključujemo u konkretne programe razmena, a onda uporedo na lokalnom nivou radimo predloge korekcija lokalnih politika za mlade, koje će ovaj plan i program staviti da bude operativniji“, kaže Miroslav Tamburić iz organizacije FORCA (Udruženje Forum civilne akcije) Požega.

Sledeći korak, Tamburićevim rečima, je pokretanje inicijative za osnivanje lokalnih Fondova za mobilnost od strane Koalicije za mobilnost koju čine predstavnici lokalnih samouprava, ustanova, škola, udruženja građana i medija.

„U interesu nam je svima osnivanje Fonda za mobilnost mladih, koji bi koristili mladi sa teritorija opština koje su potpisnice generalnog Memoranduma o saradnji. Na taj način razvile bi se mogućnosti da mladi izlaze van granica Republike Srbije, da koriste različite resurse i da učestvuju u razmenama u okviru Erazmus+ programa pod okriljem Tempus fondacije, kako bi kasnije doprineli sopstvenom ličnom razvoju, posebno svojim povratkom doprineli razvoju lokalne zajednice iz koje dolaze“, istakla je Jagoda Jeremić iz Udruženja građana „Zlatiborski krug“.

Predstavnici organizacije FORCA izrazili su zadovoljstvo što je Opština Čajetina, preko institucija i udruženja veoma zainteresovana za saradnju, te je upravo zbog toga pokretanje ovog suštinski važnog koraka simbolično započelo baš u ovoj lokalnoj samoupravi. Podsećanja radi, Udruženje građana “Zlatiborski krug“ projekat “Putuj svetom, a ne netom“, sprovodi na inicijativu udruženja FORCA iz Požege, koji se realizuje još u opštinama Lučani, Nova Varoš, Priboj i Ivanjica, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији жене у просеку старије од мушкараца и дуже живе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 1. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Голд гондола“ у измењеном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас су Света Вера, Нада и Љубав

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшени због утаје пореза од препродаје половних возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пресуда за покушај убиства Ударио синовца секиром у главу, па добио обавезну меру лечења!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада одмрзла цену млека од 129 динара – У министарству потврдили за „Блиц Бизнис: Више нема ограничења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА