7.2 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Donacija Grada za Dom zdravlja

S obzirom na objektivne finansijske poteškoće užičkog zdravstva, Grad Užice poslednjih nekoliko godina pruža finansijsku podršku Zdravstvenom centru Užice kako bi funkcionisanje centra bilo neometano.

Nastavljajući aktivnosti u tom pravcu, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je danas svečano uručio ključeve dva putnička vozila užičkom Domu zdravlja. Vozila su namenjena Službi kućnog lečenja i nege kako bi oko 100 pacijenata, koje ova služba gotovo svakodnevno posećuje, dobili kvalitetniju uslugu.

Gradonačelnik Petković je ovom prilikom naglasio da je Grad prepoznao probleme užičkog zdravstva i nekoliko poslednjih godina preduzima korake kako bi se isti rešili.

„Sećamo se svi i onih donatorskih večeri koje su doprinele da se u Užicu i užičkom Zdravstvenom centru opreme odeljenja angio sale i kardiohirurgije. Osim toga poslednjih nekoliko godina užičko zdravstvo, Dom zdravlje pre svega, ima veliki problem sa vozilima koja su neophodna za normalno funkcionisanje. Grad se uključio koliko je to bilo moguće i od 2015. godine izdvajamo blizu 5 miliona dinara godišnje kako bismo poboljšali uslove rada Doma zdravlja“, rekao je Petković i dodao da je 2015. godine Grad uložio 5 miliona za nabavku jednog sanitetskog vozila i jednog putničkog vozila, 2016. godine 3 miliona dinara za povezivanje Centra za majku i dete toplovodom sa kotlarnicom u Domu zdravlja čime su postignute velike uštede grejanja, a potom 2017. godine oko 2 miliona dinara za nabavku jednog putničkog vozila za Službu kućnog lečenja i nege, za nabavku jednog kotla i jednog broja instrumenata neophodnih Domu zdravlja.

„Ove godine ulažemo negde oko 5 miliona dinara od kojih smo 2 miliona dinara uložili za nabavku dva putnička vozila za Službu kućnog lečenja. Uz napore koje je rukovodstvo Zdravstvenog centra i Doma zdravlja učinilo zajedno sa Ministarstvom prethodnih nekoliko godina, stvorili su se uslovi da Dom zdravlja ima znatno veći broj vozila koje koristi u svakodnevnom radu. Pored dva miliona planiramo da finansiramo sa 2 miliona rad kardiohirurgije, odnosno dolazak doktora i medicinskih sestara iz Beograda kako bi operisali ali i obučavali zaposlene u ZC Užice. To je nešto što smo svi Užičani podržali i želimo da naš ZC bude jedan od ZC u Srbiji koji ima kardiohirurgiju i mogućnost da u Užicu lečimo Užičane i stanovnike Zlatiborskog okruga od tih bolesti. Užice ima kvalitetno zdravstvo uz sve probleme sa kojima se susreće, a verujemo da ćemo zahvaljujući dobrom i koordinisanom nastupu Gradske uprave, rukovodstva i zaposlenih u užičkom zdravstvu imati iz godine u godinu još bolje stanje u ovoj oblasti“, rekao je Petković.

Direktor Zdravstvenog centra Užice, Miloš Božović je uz reči zahvalnosti Gradu Užicu na donaciji istakao da je sadašnje rukovodstvo Grada prepoznalo probleme užičkog zdravstva i da je u poslednje tri godine počelo sa intezivnijim ulaganjem u nabavku, prvenstveno sanitetskih vozila.

„U toku je i tender za nabavku sanitetskog vozila koji smo dobili iz projekta ambasade Japana tako da će i to znatno poboljšati uslove transporta i samog dolaska u hitnim slučajevima pacijenata. Takođe, Grad je izdvojio sredstava za nabavku dva vozila za kućnu negu, tu je bila loša situacija a sa nabavkom se znatno popravila, jer prvi put posle 2012. godine rukovodstvo Grada je nabavilo tri vozila za potrebe službe kućnog lečenja“, rekao je Božović i dodao da kada je reč o kardiohirurgiji „kardiohirurzi kod nas dolaze svakesedmice od nedelje do srede kada se rade dve do tri operacije. Grad je do sada uplaćivao novac za njihov dolazak, dok je Čigota obezbedila smeštaj za jedan broj lekara i srednjeg osoblja koje paralelno sa operacijama i edukuje naše osoblje kako bi oni sutra mogli da preuzmu taj posao u našem ZC“.

Direktorka Doma zdravnja Danijela Marinković je istakla da su „ova vozila od izuzetnog značaja zbog razuđenosti terena koji Služba kućnog lečenja i nege obilazi, jer se prelazi preko 300 km dnevno i obilazi preko 100 pacijenata“.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Malina rodila i slatka je kao usred leta, zašto to nije dobro

Oglasna Tabla

Otvaranje pozorišne sezone u Kulturnom centru na Zlatiboru

Oglasna Tabla

Počeli radovi na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 22. novembar

Oglasna Tabla

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla