22.4 C
Uzice
јул 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Domovi zdravlja do kraja nedelje dobijaju 40.000 MMR vakcina

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović kaže da je stiglo 40.000 MMR vakcina i da će do kraja nedelje biti podeljene domovima zdravlja. 

Vakcinacija je jedina zaštita kako se ne bi ponovila epidemija malih boginja, napominju u „Batutu“ i najavljuju da će za mesec dana ponovo biti distribuirana nova količina vakcina, navodi RTS.

Podaci pokazuju da je, u odnosu na prošlu godinu, 30 odsto više dece vakcinisano. To znači da je i u drugoj i u sedmoj godini života obuhvat imunizacijom porastao, kada je u pitanju vakcina protiv malih boginja. To mnogo znači jer se time podiže tačka kolektivnog imuniteta„, kaže Jovanović za RTS. 

Ona navodi da je pred Institutom veliki zadatak, jer se teži da obuhvat ciljne populacije bude više od 95 odsto kako bi situacija, što se tiče malih boginja, bila mirna u narednom periodu. 

Roditelji se podsećaju da sva deca koja polaze u školu da, ukoliko nisu do sada vakcinisana, posete svog izabranog pedijatra i obave imunizaciju. Takođe, podseća roditelje dece koja iz bilo kojih zdravstvenih razloga do sada nisu vakcinisana, da to učine. 

Autor: RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Aleksandar Aleksić vicešampion skokova u Višegradu

Oglasna Tabla

Pola ljudi iz unutrašnjosti bi da ode iz Srbije, Beograd više nije zanimljiv

Oglasna Tabla

Organizovana krađa malina u ivanjičkom zaseoku

Oglasna Tabla