ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Домаћи произвођачи јабука у великом проблему због рата у Украјини, могућа нова тржишта за извоз

Гојко Загорац, председник Асоцијације произвођача јабука „Serbia Does Apples“, каже за Радио Београд 1 да су, иако извоз у Русију уз огромне проблеме и даље опстаје, могућа нова тржишта у појединим земљама Европске Уније, Великој Британији, Блиском и Далеком истоку, Индији, па и Египту.

Србија је прошле године извезла око 180.000 тона јабука на руско тржиште и остварила девизни прилив од око 90 милиона долара. Домаћи произвођачи су, због ратних сукоба у Украјини и отежаног транспорта у Русију, почели да траже нова тржишта за огромне залихе.

Гојко Загорац је за Радио Београд 1 рекао да је годишња производња јабука у Србији између 500 и 550 хиљада тона. Тренутне залихе су 40 одсто те количине, 200 – 250 хиљада тона, највише „ајдаред“ и „златни делишес“, а то су, указује, управо сорте које се највише пласирају на територији Руске Федерације.

„Србија је у великом проблему када је извоз јабуке у питању, јер је највеће извозно тржиште за јабуке управо Руска Федерација, која се налази у већ познатој ситуацији. Због новонасталих околности, сезона јабуке ће се продужити до јула или августа, јер је има доста на залихама, али се још увек не зна хоће ли то утицати на цену“, упозорава Загорац.

Додаје да је о следећој сезони још рано говорити, али да, ако из било ког разлога дође до поремећаја у Пољској и Италији које су највећи прозвођачи јабука у Европи, то ће се свакако прелити на сва остала тржишта.

Која су потенцијална тржишта

„Када су нова тржишта за пласман јабуке у питању, ми смо почели да их тражимо још пре неколико година, јер је постојала опасност да руско тржиште постане презасићено, пошто су тамо засађени бројни модерни воћњаци, а и почели су да увозе јабуке из околних земаља, као што су Молдавија, Иран и Турска“, каже Загорац.

Иако извоз у Руску Федерацију уз огромне проблеме и даље опстаје, могућа нова тржишта су, оцењује, поједине земље Европске Уније, Велика Британија, Блиски и Далеки исток, Индија па и Египат.

Пласман у Индију, а то важи и за сва остала удаљена тржишта, доноси проблем у одржавању квалитета јабуке, која треба да путује  35-40 дана, колико траје транспорт до Индије.

„Тај проблем је свакако решив ако се поштују сва правила паковања и температуре у контејнерима. Ако се догоди да стигну јабуке у лошем стању, што није чест случај, то се реши са купцем и наставља се даље. За нова тржишта основни услов је да се из Србије шаље квалитетнија роба“, објашњава он.

Да ли Србија има могућности да не извози само јабуке, већ да се преоријентише на прераду и да се на инострано тржиште пласирају џемови, сокови и остали производи од јабука, питање је које остаје за будућа времена.

„Нашим воћарима и даље је најважније да произведу што више јабука првог квалитета и да их пласирају по што вишој цени“, закључио је  Загорац.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА