Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Doktor iz Srbije u Nemačkoj razvio lek koji bi mogao da spreči širenje korone kod težih pacijenata

Imunolog i doktor molekularne biologije Slavoljub Milošević, koji radi kao direktor tehnološkog razvoja jedne nemačke biotehnološke kompanije, analizirao je molekularne mehanizme infekcije i razliku koronavirusa u odnosu na ostale. Na osnovu toga je napisao projekat za pravljenje leka koji bi neutralizovao virus i sprečio dalje širenje kod pacijenata sa jako izraženim simptomima.

Slavoljub Milošević za RTS kaže da je pronalaženje terapije i vakcine za aktuelnu pandemiju esencijalno za čovečanstvo u celini.

„Ja se bavim humano molekularnom imunologijom i molekularnom genetikom i genetskim inžinjeringom i samim tim virusologijom koja je neodvojivi deo, jer se virusi koriste kao sredstva da se ljudske ćelije genetski modifikuju“, rekao je Milošević.

Što se tiče koronavirusa, kaže da je po grupama analizirao molekularne mehanizme infekcije i razliku ovog virusa u odnosu na ostale viruse, kako virus inficira ćeliju, kako i na koji način ulazi u ćeliju i na koji način oslobađa virusnu supstancu unutar ćelije.

„Na osnovu toga sam napisao jedan projekat koji se odnosi na neutralizaciju ili za pravljenje leka koji bi neutralizovao virus i sprečio dalje širenje virusa u pacijentima sa jako izraženim simptomima“, objasnio je Milošević.

„To je jedan agens koji se naziva nukovag i blokira receptor virusa unutar pacijenta tako da kod pacijenta koji je već inficiran dolazi do pada količine virusa što pomaže imunom sistemu da ga eliminiše. Taj agens je trenutno u fazi testiranja u Nemačkoj u Erlegenu“, dodao je Milošević.

Zašto je došlo do porasta broja zaraženih u Nemačkoj
Govoreći o najavljenom zatvaranju Nemačke, kaže da od ponedeljka stupaju na snagu drastičnije mere koje je nemačka vlada nazvala „lajt lokdaun“.

„Međutim, ja bih ih nazvao drastičnim merama i to je sprečavanje kontakata čak i u privatnim prostorijama sa više od 10 osoba koje potiču iz najviše dve porodice, ograničavanje putovanja, zatvaranje restorana, sportskih ustanova“, rekao je Milošević.

Ukazao je da industrija ostaje da radi s tim što je poslodavac dužan da garantuje higijenska pravila. Naveo je da škole i vrtići ostaju otvoreni.

„Ja bih rekao da su to prilično drastične mere ograničavanja društvenog života“, naglašava Milošević.

Više od 15.000 građana Nemačke je novoobolelo. Na pitanje odakle tako veliki broj zaraženih u zemlji koja ima razvijen zdravstveni sistem i smatra se zemljom disciplinovanih građana, Milošević kaže da je nekoliko faktora uticalo na gotovo eksponencijalni porast broja zaraženih.

„Prvo, to su meteorološki uslovi jer hladna, vlažna klima u kombinaciji sa čestim boravkom u kući i zatvorenim prostorima pogoduje širenju virusa. Drugo, posle letnjeg skoro eliminisanja virusa ljudi su postali umorni od ograničenja i počeli su da ne poštuju pravila o distanciranju“, ističe Milošević.

„Većina tih ‘hot spotova’ potiče od privatnih skupova. Nemačka jeste zemlja disciplinovih građana, ali trenutno i građana umornih od ograničenja. Razvijen zdravstveni sistem ne može, nažalost, da spreči infekciju“, zaključio je Milošević.

Slavoljub Milošević je dobitnik najprestižnijih nemačkih nagrada, a po završetku molekularne biologije na našem Univerzitetu, vratio se u Kruševac i tri godine bio bez posla. Danas je potpredsednik biotehnološke kompanije „Medigene“, a doktorirao je kod najcenjenijih nemačkih imunologa.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златиборци спремно дочекују новогодишњу ноћ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радомир Антић добија нови мурал у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Ужицу отворена канцеларија Странке слободе и правде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Улазак жена у свет бизниса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија воз: Од 11. децембра важи нови ред вожње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две девојчице заједно са планинирима посадиле 600 садница црног бора на Руднику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирање Улице Александра Вучковића у Севојну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт: Дејан Крсмановић дуо

ОГЛАСНА ТАБЛА