11.2 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DOGOVORENO POVEĆANJE CENE MALINE ZA 10 DO 20 DINARA PO KILOGRAMU

Proizvođači malina dogovorili su sa vlasnicima hladnjača koji otkupljuju to voće da se sadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara, izjavio je predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović.

Radović za RTS, međutim, kaže da to nije dogovor već predlog izvoznika da akontna cena bude 160 dinara.

Izjave Dobrivoja Radovića i Branislava Nedimovića

„Da smo se dogovorili, morali bismo nešto da potpišemo. Oni su predložili da će pomeriti cenu za 160 dinara za dan, dva, za 48 sati“, istakao je Radović nakon sastanka u Vladi Srbije.

Agenciji Beta Radović je rekao da to nije zadovoljavajuća cena ali da je važno da se „razbije dogovor otkupljivača (hladnjačara) o jedinstvenoj monopolskoj ceni“.

„Rod maline je ove godine manji za 50 odsto i nama je važno da se razbije dogovor vlasnika hladnjača. A posle toga neka ponuda i tražnja odrede cenu“, rekao je Radović.

Dodao je da je značajno i to što su proizvođači u Bosni i Hercegovini obećali da neće prodavati jeftino malinu srpskim otkupljivačima koji su je kupovali jeftino i ucenjivali proizvođače u Srbiji.

Radović je rekao da je na sastanku delegacije proizvođača i hladnjačara, koji su išli u Poljsku da provere cenu maline, saopšteno da se to voće u toj zemlji prodaje po 1-1,2 evra po kilogramu.

On je, međutim, istakao da je poljska malina lošijeg kvaliteta od srpskog „vilameta“ i da zbog toga cene nisu za poređenje.

Dodao je da je proizvođačima malina u Srbiji jedina isplativa cena 1,83 evra odnosno 220 dinara po kilogramu, zbog čega očekuju da će smanjena ponuda „pogurati“ sadašnje cene od 120-140 dinara do tog nivoa.

„Pola roda maline je prodato po sadašnjim bagatelnim cenama za keš a pola je smešteno u hladnjače po akontnim cenama od 120-140 dinara i čeka da to voće poskupi“, rekao je Radović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objašnjava da je Vladi najvažnije da ispita kakvo je stvarno stanje na tržištu jer, kaže, postoji veliko nepoverenje između proizvođača i otkupljivača.

„Mi moramo da radimo pre svega zbog srpskog malinarstva. Ono što je dobro i svi rezultati pokazuju da postoji trend na tržištu rasta cene i ja se nadam da će se narednih dana to potpuno reflektovati na tržištu Srbije“, napominje Nedimović.

Branje maline se na jugu Srbije i u Mačvi završilo a u ostalim krajevima Srbije će biti završeno za šest do sedam dana.

Na današnjem sastanku od predstavnika Vlade bio je prisutan samo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

 

Izvor:rts.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla