16 C
Uzice
април 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Dogovoren dalji otkup od 125 dinara, otkup ne sme biti prekinut bez najave!

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je na sastanku predstavnika tog udruženja sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovoreno da se odmah nastavi otkup maline i da otkupljivači vrate cenu sa 50 i 80 dinara po kilogramu na 125 dinara.

Sastanak u Beogradu je hitno dogovoren posle najave proizvođača malina da će započeti proteste vožnjom automobilima širom Srbije, zbog zaustavljenog otkupa tog voća na jugu Srbije i niskih otkupnih cena, koje su sa 125 dinara pre mesec dana smanjene na 50 i 80 dinara po kilogramu.

„Dovogovorili smo da se hladnjače na jugu Srbije isprazne i malina prebaci u hladnjače u Šapcu i Somboru kako bi se oslobodili kapaciteti i nastavio otkup“, rekao je Radović posle sastanka na kojem je bio i ministar tgovine Rasim Ljajić.

Treći zahtev Asocijacije malinara je, prema njegovim rečima, „da otkupljivači poštuju ugovor o otkupu i da, kada ga potpišu ne mogu jednostrano prekinuti otkup“.

On je rekao da su malinari od predstavnka Vlade tražili i da se ne dozvoli prevelik uvoz maline u Srbiju. Radović je rekao da je traženo i da se ispita „ko je smišljeno zaustavio otkup malina“ sa obrazloženjem da su hladnjače pune.

„Oko 75 odsto kapaciteta hladnjača je prazno i to nije razlog za obustavljenje otkupa“, rekao je Radović.

Novi sastanak na kome će se razgovarati o realizaciji zahteva malinara zakazan je u Ministarstvu poljoprivrede za četvrtak, 21. juna.

Ministarstvo poljoprivrede: Otkup ne sme biti prekinut bez najave

Otkup malina ne sme da bude prekinut bez najave proizvođačima i treba da se odvija po tržišnim pravilima, ocenjeno je na sastanku predstavnika Asocijacije malinara Srbije sa ministrima trgovine i poljoprivrede Rasimom Ljajićem i Branislavom Nedimovićem.

Na sastanku u Beogradu je razgovarano o otklanjanju poremećaja koji su se pojavili u otkupu malina u jednom delu Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministri su, kako piše u saopštenju, istakli da će se dosledno insistirati na sprovođenju otkupa do kraja berbe koji je isključivo u skladu sa tržišnim pravilima, dok će za svaki drugi pokušaj važiti nulta tolerancija, zbog čega su angažovane sve raspoložive inspekcijske službe.

Predstavnici Asocijacije su obavešteni da su u prethodnom periodu preduzeti i dodatni koraci u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba prilikom uvoza maline u Srbiju.

Izvor: Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Direktor za proizvodnju energije Mikajilo Zlojutro: „Nivo vode u jezeru u dozvoljenim granicama, a klizišta na mestima gde kuće ne bi smele biti“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gost emisije „Emisija „Aktuelno“ OT gospodin Arno Gujon

Oglasna Tabla

Gost emisije “ Priča se“ master prava Radovan Novaković

Oglasna Tabla