ОГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized

Додељена признања „Видовдански витез 2022.“ у Културном центру на Златибору

Видовданске културне свечаности одржане су у суботу, 25. јуна, у Културном центру на Златибору са почетком у 18 часова. Одржане су 13. пут за редом под покровитељством општине Чајетина уз подршку Туристичке организације Златибор и ЈП „Голд гондола“.

Уводну реч као домаћин одржао је председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, који је истакао да је поносан на све добитнике, као и да је сигуран да ће овогодишњи лауреати достојно носити ову титулу и кроз свој будући рад наставити да негују витешке вредности.

Овогодишњи награђени, признања су добили као истакнути припадници својих професија, који захваљујући својим достигнућима годинама уназад дају витешке доприносе областима којима се баве. Тим поводом жири Видовданских културних свечаности једногласно је одлучио да Плакету Витез српске књижевности додели Милени Марковић. Песникиња, драмски писац, ауторка бројних сценарија за филмове и телевиизијске серије, професорка на ФДУ у Београду, актуелна добитница НИН-ове награде. Вишеструко је награђивана, а дела су јој преведена на бројне језике. Једна је од најзначајнијих савремених књижевница региона.

Плакета Витез српске глуме припала је Тихомиру Станићу. Раскошан у игри, господствен у опхођењу, одиграо је у драмским програмима најзначајније личности из српске историје и књижевности: Доситеја Обрадовића, Јована Стерију Поповића, Милоша Црњанског… Омиљен као Жића у новим „Камионџијама“, интригантни Предраг Марјановић у „Убицама мог оца“, Живорад у „Радио Милеви“…

Витез српске музике је Радио Београд 2, емисија „Од злата јабука“. Емисија је отворена за све музичке догађаје и личности које афирмишу изворно музичко стваралаштво. Она окупља истраживаче, мелографе, етнологе, етномузикологе и извиђаче. Завирује у архиве, оживљава легенде, обичаје, ритуале. Посебну пажњу посвећује најмлађим ствараоцима, фолклорним друштвима, певачким групама који настављају традицију неговања најквалитетније народне музике у нашој земљи.

Витез српске ликовне уметности – вајарства је Небојша Савовић-Нес, који се прво доказао као врстан познавалац обраде камена. Већ годинама је ангажован на извођењу мермерне рељефне орнаментике храма Светог Саве у Београду и других захтевних пројеката у региону. Аутор је значајних меморијалних и амбијенталних скулпторских дела у Србији и земаљама окружења.

Витез српске медицине је проф. др Бошко Милев, специјалиста опште хирургије. Током своје каријере др Милев се усавршавао на клиникама широм света, код врхунских стручњака од Токија, преко Амстердама, Мадрида, Анкаре, Кине, Лисабона… Аутор је уџбеника и великог броја научних радова. Члан је Српског лекарског друштва и водећих удружења хирурга у нашиј земљи. Добитник је многих признања.

Витез у домену спорта је Душан Кутлешић, који је прве животне и кошаркашке кораке направио у Чајетини, а као генерацијски таленат свог места се доказао освајањем турнира региона као члан пионирске секције. У међувремену је постао и репрезентативац Србије у млађим категоријама. Као капитен Душан је предводио саиграче до првог места у Кошаркашкој лиги Србије и маестрално одиграног финалног турнира АБА 2 лиге у Скопљу.

Витез српске привреде – предузеће „Галенс Инвест“ за инвестицију хотел „Златибор“ који својим садржајима и термоминералном водом у велнес центру, доприноси да се Златибор, као дестинација, позиционира на светској мапи велнеса. „Галенс Инвест“ је једна од водећих домаћих грађевинских фирми са великим искуством и бројним успешним пројектима.

Награђени су се захвалили у своје име за добијена признања. У програму су учествовали драмска уметница Јелена Ђукић, водитељ Иван Голушин и етно група Траг.

ТО Златибор

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У препуној башти ГКЦ-а одржано „Боемско вече“ у склопу Жестивала (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стари град у Ужицу засијао пуним сјајем, други дан „Жестивала“(ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Западна Србија против насиља – окупљање око заједничких вредности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Техномедиа у Ужицу слави други рођендан и поклања попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршни плес ужичких предшколаца на Градским тргу (ФОТО+ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неопходно заштитити аутохтоне сорте оваца и коза

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“

Инфлација би до краја године требало да буде преполовљена. Mогу ли цене у рикверц?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уз подршку града Ужичани на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

ОГЛАСНА ТАБЛА