10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Dodeljena besplatna auto sedišta za decu u Čajetini

Opština Čajetina u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije dodelila je 40 auto sedišta za decu rođenu na teritoriji opštine Čajetina do 31. jula 2018. godine. Ovo je jedna u nizu akcija koja se sprovodi na nivou lokalne samouprave sa ciljem povećanja bezbednosti najmlađih u saobraćaju, a koja će biti nastavljena i tokom narednih meseci.

Agencija za bezbednost saobraćaja kampanju podele auto sedišta sprovodi u cilju povećanja nivoa bezbednosti najmlađih u saobraćaju, uzevši u obzir poražavajuće podatke o broju nastradale dece u saobraćajnim nezgodama. Ovaj projekat se realizuje na republičkom nivou u saradnji sa lokalnim savetima, tako da je konkretno u Čajetini Agencija za bezbednost obezbedila 20 autosedišta, a 20 lokalna samouprava, odnosno Savet za bezbednost saobraćaja.

„Ovaj poklon mi dosta znači. Za dvoje starije dece već imam sedišta, a za najmlađe imam korpu. Kada bude malo starije, sedište će dobro doći. Inače, decu redovno prevozimo u auto sedištima do vrtića i nazad, ali i gde god drugde krenemo“, rekla je Aleksandra Milinković Zorić, majka troje dece.

Dušica Milosavljević došla je da autosedište preuzme za svoju bratičinu Saru, ujedno prisustvujući edukaciji, koja je po njenom mišljenju veoma važna:

„Često se dešava da u prodavnicama gde kupujemo sedišta ne dobijemo dovoljno informacija o pravilnom postavljanju i važnosti korišćenja. Mislim da je ovo izvanredna akcija“.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović obraćajući se prisutnim roditeljima je rekao da lokalna samouprava nastoji da mladima obezbedi povoljan ambijent za život, a da su jednokratne mere, poput dodele sedišta samo neke od aktivnosti koje se sprovode radi poboljšanja uslova života. Agencija za bezbednost saobraćaja ove godine podeliće 1000 auto sedišta na teritoriji Republike Srbije, u 25 opština koje su se prijavile na konkurs, među kojima je i opština Čajetina.

„Sedište može dobro da posluži da spasi deci život, da ne budu povređena u eventualnoj saobraćajnoj nezgodi. Želimo da se ovaj trend nastavi. Imamo potvrdu opštinskog rukovodstva koje je ovo prepoznalo kao problem. Odlučeno je da osim ovih 40, sva deca rođena u 2018. godini dobiju sedišta. Predsednik Opštine Milan Stamatović je na ovom skupu najavio da će to postati tradicija i da će se roditeljima dodeljivati besplatna auto sedišta kako bi ih učinili bezbednim“, istakao je Srđan Radović iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Prezentaciju i obuku o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta održali su predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja i Centra za promociju bezbednosti saobraćaja. Pored teorijske obuke praktično je pokazano kako pravilno treba postaviti auto-sedište u vozilu, jer statistički podaci ukazuju na to da veliki broj roditelja ne postavlja auto-sedište po instrukcijama proizvođača, što je nebezbedno i nesigurno.

„90% roditelja pravi grešku prilikom korišćenja sedišta. Ako uzmemo taj podatak u obzir, imamo svega od 3% do 5% dece koja se u Srbiji prevoze bezbedno i koja će biti zaštićena u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode. S obzirom na to koliko se tehnika razvija i kakve imamo sisteme zaštite (postoje pojasevi, vazdušni jastuci, auto sedišta…, ljudi su svašta smislili kako da preduprede te posledice), zaista je nedopustivo da nam deca danas stradaju kao putnici u automobilima u saobraćaju“, naglasila je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja (CPBS).

U okviru prezentacije izneti su statistički podaci Agencije, koji govore da je u proteklih 10 godina u saobraćaju poginulo 220 dece, polovina njih u automobilu. Zbog toga je ukazano na važnost korišćenja, ali i pravilnog odabira auto-sedišta. Preporuka roditeljima je da uvek koriste auto sedište, bilo da je reč o kraćim ili dužim relacijama, pri sporoj a ne samo brzoj vožnji, jer bezbednost mališana mora da bude na prvom mestu.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla