Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дочек на Краљевом тргу уз “Виртуозе” Бојана Суђића, а у Јабланици уз трубе и коло код цркве брвнаре (ФОТО)

Након серије великих новогодишњих концерата на Краљевом тргу и успешног почетка зимске сезоне која бележи нове рекорде у посећености ‘’златне планине’’, овде се у такав туристички тренд уклопила и прослава Српске нове године. Она је свечано и масовно дочекана на две локације – на Краљевом тргу концертом фестивалског оркестра “Виртуози” под диригентском палицом Бојана Суђића, као и у традиционалном духу код цркве брвнаре у златиборском селу Јабланици.

Дочек на Краљевом тргу – Златибор

 

Дочек на Краљевом тргу – Златибор

На бини Краљевог трга наши врсни инструменталисти које је предводио маестро Бојан Суђић, највеће диригентско име на овим просторима, пленили су музичким умећем и енергијом. Златиборска публика уживала је уз најлепше оркестарске композиције: Полонеза Чајковског и коло „Бојерка“, а потом Росинијева увертира за оперу „Виљем Тел”, увертира и Сегедиља из опере “Кармен” Жоржа Бизеа и друге. Током овог јединственог музичког догађаја на Краљевом тргу наступили су и еминентни солисти: сопран Софија Петровић, уметница која је своју каријеру градила највећим делом у чувеној Париској опери, тенор Марко Живковић, млади лав наше музичке сцене, виртуоз на хармоници и професор овог инструмента у Берлину, Дејан Јовановић. Тачно у поноћ небо над Златибором обасјавао је и раскошан ватромет. За организацију и овог дочека заслужне су Туристичка организација Златибор и општина Чајетина, које су се, подсећамо, постарале да приреде музичке спектакле одржане 31. децембра и 1. јануара на препуном Краљевом тргу.

Традиционални дочек Јабланица

 

Традиционални дочек Јабланица

 

Традиционални дочек Јабланица

 

Традиционални дочек Јабланица

 

А у Јабланици код цркве брвнаре старе 185 година дочек Српске нове године организован је у духу народног славља и саборовања, не само за мештане него и за туристе којима су блиски обичаји и традиција. Програм је почео вечерњим богослужењем и паљењем остатака бадњака, да би потом били организовани садржаји за децу у виду представе. Одушевљење најмлађих изазвао је долазак Божић Бате који им је поделио пакетиће. Уследио је културно-уметнички програм за старије, када је уз звуке труба, ужичког кола и народне песме почело право новогодишње весеље. Посетиоци су, као и сваке године, могли да се угреју куваним вином, ракијом, домаћим чајевима и поједу укусни кувани купус. Изнад ове заравни на узвишењу међу столетним боровима приређен је и новогодишњи ватромет. Манифестацију је организовало Туристичко удружење Јабланица у сарадњи са месном заједницом, црквом и ловачким удружењем овог села, под покровитељством општине Чајетина, а уз помоћ Туристичке организације Златибор, ЈП ‘’Голд гондола Златибор’’ и Спортског центра Чајетина.

ТО Златибор/Огласна табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА