OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Dobrom idejom do unosnog posla (VIDEO)

Kako pokrenuti posao na selu pitanje je, i razmišljenje koje je postalo svakodnevnica mnogih, bilo da nisu zaposleni, rade za neredovne ili male plate ili su pak u procesu restrukturiranja minulih meseci ostali bez radnog mesta. Retki su oni koji spadaju u ove kategorije, a da su u mogućnosti da započnu sopstveni biznis. Zahvaljujući projektu OPIS („Održiva poljoprivreda, održiva inkluzija, održivo selo“) koji finansira GIZ u okviru programa „Inicijativa za inkluziju“, data je mogućnost da se pojedine ideje sprovedu u delo. Jedno od gazdinstava sa područja opštine Čajetina koje je dobilo tražena sredstva je domaćinstvo Nićiforovića iz Krive Reke.

Odlučni u svojoj nameri da gradski život zamene seoskim, Jasmina i Vojislav Nićiforović nedavno su se iz Beograda doselili u Krivu Reku, gde su se u potpunosti posvetili kozarstvu. Na gazdinstvu „Koza i vuk“ trenutno imaju oko 50 koza alpino rase, od čijeg mleka, u sopstvenoj mini mlekari proizvode mladi i stari sir, krem namaze, i druge zanimljive specijalitete, koje plasiraju na tržište Beograda i Užica. Imajući u planu pokretanje proizvidnje hladno ceđenih i eteričnih ulja, konkurisali su za sredtva Projekta OPIS.

„Konkurisali smo sa našim mini projektom za dve mašine: presu za hladno ceđenje ulja i destilator koji će se koristiti za etarska ulja. Ono za šta smo namenili ove mašine jeste da u potpunosti izbacimo koncetrate iz ishrane koza, i da u budućnosti pređemo na organsku proizvodnju. Jedan od načina da zamenimo koncetrate, je dobijanje proteinske pogače, koja se pravi od ostataka prilikom ceđenja ulja, a sa druge strane imaćemo kvalitetna hladno ceđena ulja za našu upotrebu i za dalji plasman“, kaže Vojislav.

Dodaje da on i supruga nisu jedini koji imaju dosta dobrih ideja za pokretanje sopstvenog biznisa, ali njihova realizacija nije uvek moguća.

„Ljudi imaju puno ideja, ali zbog situacije u kojoj se nalazimo, teško je pokrenuti bilo šta od toga. Opština Čajetina jako dobro radi svoj posao i pomaže ljudima u okolini. Vrednost sredstava koju smo mi dobili iz ovog projekta je oko 2000 evra. Do kraja godine dobićemo još 500 evra, kroz određenu sirovinu, da bi se projekat do kraja izveo kako treba.“

U pomenutom projektu, koji se završava krajem decembra, učestvovalo je 60 korisnika iz šest opština. Nosilac projekta za Opštinu Čajetina je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko-agrar“.

„Njih 40 dobilo je direktnu finansijsku pomoć za pokretanje poljoprivredne proizvodnje ili kupovinu neophodne mehanizacije. 20 ih je uključeno u drugi vid projekta, a to je rad na gazdinstvima. Uz pomoć domaćina moći će da nauče neke osnove koje će sutra primeniti u pokretanju svoje proizvodnje“, istakla je Katarina Murić iz Zlatiborskog Eko agrara.

U cilju brendiranja i povećanja plasmana lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi Zlatibora, Eko agrar je u postupku uvođenja žiga garancije „Dobro sa Zlatibora”, za osobene kvalitetne proizvode sa našeg geografskog područja koji će u budućnosti predstavljati prave prehrambene zlatiborske suvenire.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšen građevinski inspektor u Užicu, osumnjičen da je tražio mito od 2.000 evra

Oglasna Tabla

Peti dan zaredom Zlatiborski okrug nije zabeležio nijedan novi pozitivan slučaj na virus Kovid-19

Oglasna Tabla

Tuga u Užicu: Telo mladića pronađeno kako visi sa zgrade

Oglasna Tabla

Za 3 meseca prikupljeno 68 tona suvog otpada i transportovano dalje van Užica

Oglasna Tabla

Odbornici sutra o izmenama i dopunama odlukeo budžetu grada Užica

Oglasna Tabla

Aktivnija Srbija u novoj 4. Sezoni nastavlja treninge na otvorenom

Oglasna Tabla

Hoteli na Zlatiboru 1. juna otvaraju vrata brojnim turistima (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oprobao se u novoj profesiji: Ivan Milinković o glumi: „Osvestio sam nove životne sfere!“ (FOTO)

Oglasna Tabla

Maturskih proslava će ipak biti, ali ove godine bez žurki u restoranima i hotelima

Oglasna Tabla