ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Добре вести за оболеле од канцера: Откривен вирус за инфицирање и уништавање штетних ћелија рака

Нова врста терапије која користи уобичајени вирус за инфицирање и уништавање штетних ћелија рака показује обећавајуће резултате већ у раним фазама испитивања на људима.

Како су пренели научници из Велике Британије, рак код једног пацијента је нестао, док су други приметили смањење тумора. ББЦ пише да је лек у ствари ослабљени облик вируса херпес симплекса – који је модификован да убије туморе. Биће потребне веће и дуже студије, али стручњаци кажу да би ињекција на крају могла да понуди спас за више људи са узнапредовалим раком.

Кшиштоф Војковски, 39-годишњи грађевинар из западног Лондона, један је од пацијената који су учествовали у текућем безбедносном испитивању прве фазе, које води Институт за истраживање рака при Фондацији Ројал Марсден НХС фондације. Рак пљувачних жлезда у близини уста дијагностикован му је 2017. године. Упркос операцији и другим третманима у то време, његов тумор је наставио да расте.

„Речено ми је да нема више опција за мене и да заправо добијам негу да ми се олакша крај живота. Било је толико разорно да је било невероватно да су ми уопште пружили шанса да се придружим студији”, испричао је.

Чини се да је кратак курс терапије вирусом – који је посебно модификована верзија вируса херпеса који обично изазива херпес – излечио његов рак.

„Добијао сам ињекције сваке две недеље током пет недеља и оне су су у потпуности искорениле мој рак. Вецћ две године немам канцер”, испричао је.

Ињекције, које се дају директно у тумор, нападају рак на два начина – инвазијом на канцерогене ћелије и изазивањем њиховог пуцања, и активирањем имунолошког система.

Око 40 пацијената је испробало третман као део испитивања. Некима је дата ињекција вируса, названа РП2, док су други примили још један лек против рака – назван „ниволумаб”. Налази, представљени на медицинској конференцији у Паризу, показују да су три од девет пацијената који су примали само РП2, укључујући Кшиштофа, приметили смањење тумора, а седам од 30 који су имали комбиновани третман такође су имали користи. Нежељени ефекти, као што је умор углавном су били благи.

Водећи истраживач, професор Кевин Харингтон, рекао је за ББЦ да су примећени одговори на лечење били „заиста импресивни“ у низу узнапредовалих карцинома, укључујући рак једњака и ретку врсту рака ока.

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

„Ретко је видети тако добре стопе одговора у раној фази клиничких испитивања, јер је њихов примарни циљ да тестирају безбедност лечења, а они укључују пацијенте са веома узнапредовалим карциномом на које су други тренутно доступни третмани престали да раде”, објаснио је професор и додао: „Желим да видим да ли ћемо наставити да видимо користи док лечимо све вец́и број пацијената”.

Ово није први пут да научници користе вирус у борби против рака. НХС је пре неколико година одобрио терапију засновану на вирусу прехладе, названу Т-Вец, за узнапредовали рак коже. Професор Харингтон назива РП2 додатном верзијом Т-Вец-а.

„Имао је и друге модификације вируса, тако да, када уђе у ћелије рака, ефективно потписује њихову смртну пресуду”, потврђује Харингтон.

Др Мариане Бакер, из Канцер Рисрџ УК, рекла је да би охрабрујући налази могли променити ток лечења рака.

„Ретко је видети тако добре стопе одговора у раној фази клиничких испитивања, јер је њихов примарни циљ да тестирају безбедност лечења, а они укључују пацијенте са веома узнапредовалим карциномом на које су други тренутно доступни третмани престали да раде”, објаснио је професор и додао: „Желим да видим да ли ћемо наставити да видимо користи док лечимо све већи број пацијената”.

„Научници су открили да вируси могу да помогну у лечењу рака већ 100 година, али је изазов како их користити безбедно и ефикасно. Ова нова вирусна терапија много обећава у малом раном испитивању, а сада нам је потребно више студија да бисмо сазнали колико добро функционише. Истраживања сугеришу да је комбиновање више третмана моћна стратегија, а вирусне терапије попут ове могу постати део нашег алата за борбу против рака”, закључује докторка Бакер.

 

Извор: Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА