12.3 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

DOBRE VESTI: Dodela besplatnog đubriva za proizvođače malina na teritoriji grada Užica

Grad Užice je dobio bespovratnu pomoć od Vlade Republike Srbije u vidu 280 tona azotnog đubriva za poljoprivredne proizvođače koji imaju zasade malina na teritoriji grada Užica. Obaveza lokalne samouprave je da obezbedi prevoz i distribuciju đubriva.

„Maksimalno do 500 kg azotnog đubriva će se podeliti po poljoprivrednom gazdinstvu, do 1 hektara po zasadu maline. To znači da jedno poljoprivredno gazdinstvo bez obzira koju površinu ima pod zasadom maline maksimalno može dobiti 500 kilograma azotnog đubriva. Ukoliko je zasad manji od jednog hektara proporcionalno svojim parcelama proizvođači će dobiti određenu količina đubriva. O načinu distribucije azotnog đubriva poljoprivredni proizvođači će biti naknadno obavešteni“ , rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

„Procena je da na teritoriji grada Užica ima negde oko 600 hektara pod zasadom maline, ukoliko se u prvom krugu ne podeli predviđeno đubrivo raspisaće se drugi krug ili će se na Savetu za poljoprivredu doneti odluka da se đubrivo preusmeri na ona područja koja su ove godine bila pogođena gradom“, dodao je Nešić.

Prijave se mogu podnositi od ponedeljka 22. oktobra do petka 26. oktobra u mesnoj kancelariji na čijoj teritoriji se nalazi gazdinstvo. Potrebno je da podnosilac prijave dostavi popunjen obrazac za dodelu sredstava u oblasti voćarstva, fotokopiju potvrde o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava i fotokopiju izvoda biljne strukture na osnovu koje će se utvrditi površina koja se nalazi pod malinom.

„Mi smo se obratili Udruženju poljoprivrednih proizvođača Užica za podršku u realizaciji i distribuciji celokupne pomoći, kako bi ova pomoć koju je Vlada obezbedila, stigla i do onih kojima je to potrebno. Ovo je prvo konkretno obećanje, nismo hteli ni da žurimo, jer je azotno đubrivo potrebno na proleće kao i da ne napravimo neku grešku u celom ovom procesu zbog koje bi kasnije imali određene probleme u samoj realizaciji“, istakao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.

„Želim da zamolim poljoprivredne proizvođače da ovaj poziv shvate ozbiljno i svi koji imaju potrebe za mineralnim đubrivom se prijave. Takođe poljoprivredni proizvođači koji su upisivali đubrivo u martu mesecu u Mesnoj zajednici Karan gde su plaćali po 400 dinara, a prijavu vršili preko asocijacije kako bi dobili đubrivo koje je obezbedilo Ministarstvo, to isto sada moraju uraditi, ali u državnoj instituciji, u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Užica, regularnim putem jer to što su se do sada upisivali i uplatili novac im ne znači ništa. Mi ćemo kao Udruženje pružiti svu podršku Gradu Užicu kako na mestima gde đubrivo bude lagerovano tako i u pomoći dostavljanju spiskova da se posao obavi što uspešnije. Nakon utvrđivanja liste korisnika, izvršiće se podela mineralnog đubriva“, navela je Slađana Stanković.Predsednica udruženja poljoprivrednih proizvođača Slađana Stanković istakla je da ova pomoć možda ne znači mnogo ali da je svakako dobro došla poljoprivrednim gazdinstvima, samim tim što su pretrpeli loše dve godine  u proizvodnji maline kao i u ceni.

Pravo na dodelu mineralnog đubriva  može ostvariti fizičko lice koje je nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, sa aktivnim statusom u 2018. godini.

Ukupna vrednost dodeljenog đubriva je oko 10 miliona dinara, a transport đubriva do poljoprivrednih proizvođača, koji finansira grada je oko milion dinara.

Grad Užice je jedan od 25 gradova koji je dobio pomoć Ministarstva poljoprivrede za malinare shodno upućenom zahtevu.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenja ravnodnevnica – moćan period u kom važe posebna pravila poput ovog: “Kakva setva takva i žetva”

Oglasna Tabla

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla