OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Dobra vest za vlasnike plovila na Uvačkom i Zlatarskom jezeru: Ministarstvo zaštite životne sredine pronašlo kompromisno rešenje

 

Nova Varoš – Vlasnici plovila na Zlatarskom i Uvačkom jezeru ove godine će moći da odahnu, jer ipak će imati dovoljno vremena da promene motore na svojim čamcima i prebace ih na elektro pogon. Ministarstvo zaštite životne sredine obavilo je razgovore sa direktorima Specijalnih rezervata prirode i odložilo primenu za ovu godinu, prenosi agencija RINA.

„Motori na benzinski pogon koji se sada koriste zagađuju životnu sredinu i taj ekološki problem moramo da eleminišemo što pre. Svesni smo da ljudi žive od tog posla, tako da će promena benzinskih motora na elektro pogon biti obavljena u dogledno vreme uz asistenciju ministarstva“, rekla je za RINU, Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine.

Jedna od najvećih atrakcija za sve posetioce turističke lokacije kod Nove Varoši upravo je vožnja Zlatarskim i Uvačkim jezerom, koja su svojevrsni biser ove planine. Čamdžije ističu da će promeniti motore na plovilima, ali da je potrebno da se obezbede adekvatni uslovi.

„Pojedini elektro motori se jako brzo prazne i nemoguće obaviti vožnju, čamac bi stao nasred jezera. Ovi čije batarije mogu dugo da traju su poprilično skupi i zato je potreban odrđen vremenski period kako bi mogli da uložimo u to. Ne bežimo od te uredbe i nadamo se da se na ovaj način konačno pronaći zajedničko kompromisno rešenje koje je za dobrobit svih. Za razvoj turizma na Zlataru, ali i za očuvanje životne sredine“, izjavio je Danilo Paunović vlasnik čamca na Uvačkom jezeru.

Čamce sa benzinskog na elektro motore moraće prebaciti i vlasnici vikendica koji jedino čamcima mogu stići do svojih objekata, ali i na taj način će funkcionisati skela koja nekoliko puta sedmično prevozi meštane od Kokinog Broda do njihovih sela.

RINA (GZS)/foto:RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potresna ispovest Ivane iz Užica: Tata mi je dva puta dobio koronu, prvi put je jednom kinuo. Drugi put je umro

Oglasna Tabla

Ove nedelje pojačana kontrola prekoračenja brzine, od srede “Spid maraton”

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 20. april

Oglasna Tabla

Narodna stranka: Iskopavanje litijuma ugrožava celu Srbiju

Oglasna Tabla

Kon: U Beogradu se skoro stiglo do kolektivnog imuniteta

Oglasna Tabla

Najbolje užičko – Dejan Petrović, ambasador srpske trube

Oglasna Tabla

Vodostaj Zovinskog jezera u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta

Oglasna Tabla

Ko je bila najstarija srpkinja koja je preminula u 109. godini: Nadežda se družila sa Desankom Maksimović, nije pila ni pušila

Oglasna Tabla

Hleb treba poštovati: Snažne reči patrijarha Pavla promeniće vas iz korena

Oglasna Tabla