14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

DOBRA VEST: Moguća obnova Kasapčića mosta u Užicu

Turski ambasador u Srbiji, njegova ekselencija Tanžu Bilgič zajedno sa direktorom Turske razvojne agencije „TIKA“, Mehmedom Bajrakom, boravio je danas u Užicu. Povod za posetu su bile potencijalne turske investicije u grad na Đetinji.

Poželevši dobrodošlicu njegovoj ekselenciji, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da turski i srpski narod dele istu istoriju u jednom vremesnskom periodu i da veruje da je zajednička istorija dobar temelj za stvaranje zajedničke budućnosti.

„Pre nepune dve godine smo inicirali sastanak u Turskoj razvojnoj agenciji „TIKA“ čiji je direktor danas sa nama, na kom smo predložili nekoliko načina saradnje obzirom da „TIKA“ investira u projekte koji su u vezi sa prošlosti turskog naroda u našem kraju“, rekao je Petković i dodao da se nada dobroj i uspešnoj saradnji naša dva naroda i „dolasku turskih investitora ne samo u Srbiju, već i u Užice jer verujemo da smo kao centralni grad zapadne Srbije isto tako zanimljivi“.

Dolazak turskog ambasadora je bila prilika da se priča o različitim projektima od obostranog interesa. Rekonstrukcija Kasapčića mosta je bila centralna tema razgovora koji uz rekonstrukciju užičkog Starog grada može biti zaminimljiv za podršku od strane Republike Turske.

„Zajednička istorija je dobar temelj da se i naši sadašnji ali i odnosi u budućnosti još više razvijaju, a i dobar je trenutak, obzirom na nedavnu posetu turskog predsednika Republici Srbiji i na jako dobre lične odnose među predsednicima Turske i Srbije, ali i između naše dve države, tako da ovaj trenutak treba iskoristiti za saradnju u širem smislu. Ovde smo da razmotrimo neke od predloga saradnje i da vidimo šta možemo da uradimo, a tu je i agencija „TIKA“ koja podržava i finansira projekte, tako da verujem da će ova poseta biti plodonosna i da ćemo zajedno formulisati gde bi naša saradnja mogla da se usmeri i da na tome u budućnosti radimo“ – rekao je ambasador Republike Turske prilikom posete u Gradskoj kući.

Pričajući o zajedničkoj istoriji ambasador je naglasio da je u vreme Osmanskog carstva, Užice bilo drugi po veličini turski grad, posle Beograda, tako da za ovaj region zapadne Srbije on predstavlja centar interesovanja i danas, i napomenuo da je „TIKA“ fokusirana na obnavljanje i rekonstrukciju nasleđa osmanske imperije pa bi Kasapčića most u Užicu mogao da bude takav projekat što će svakako biti tema za razmatranje.

Zamenik gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić je nakon prijema u kabinetu gradonačelnika, održao prezentaciju gostima i zainteresovanim građanima na temu „Užice u otomanskom periodu: Zajedničko kulturno nasleđe i izazovi za budućnost“.

Najzaslužniji za pokretanje ove inicijative je gospodin Predrag Kovačević.

Izvor: uzice.rs
Foto montaža: Zoran Domanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla