16.4 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Do Rusa kroz sitno rešeto

Buduće pošiljke voća i povrća za Rusiju prolaziće kroz gusto rešeto inspektora. I srpskih, ali i ruskih. Naime, Vlada Srbije donela je Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, pa su sada stroga pravila, koja su, uglavnom, i do sada postojala, konačno definisana i stavljena na papir.

„Precizirali smo ono što smo i do sada radili“, objasnio je Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja. – Neki uslovi su dodati, kao što je objekat kakav treba da postoji za skladištenje voća i povrća. To su Rusi sugerisali, jer ima dosta izvoznika koji nemaju adekvatan smeštaj, s obzirom na to da su voće i povrće vrlo osetljiva roba. Uredbom su postavljeni minimalni uslovi koje neko mora da ispuni. Time se obezbeđuju sledljivost, bezbednost i kvalitet proizvoda. Rusko tržište je vrlo zahtevno i uvek mora bolje i više da se radi.

Uredba predviđa da svaka pošljika voća i povrća, koja se šalje za Rusiju, mora da ima fitosanitarni sertifikat, kao i deklaraciju o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog proizvoda. Prvi put propisuje se Uredbom i evidencija izvoznika svežeg voća i povrća sa fitosanitarnim rizikom, koje su njihove obaveze i koja je potrebna dokumentacija za evidetniranje.

„Detaljno smo definisali ono što je ranije potpisano u protokolu između Srbije i Rusije“, govori Milosavljević. – Time omogućavamo nesmetan izvoz, jer su precizno navedeni uslovi koji su potrebni da bi roba „išla“ za Rusiju. Do sada smo to sve primenjivali kroz praksu, a sada je stavljeno u Uredbu.

Izvozom voća i povrća u Rusiju, kako stoji u Uredbi, može da se bavi svaka firma koja je upisana u Registar privrednih subjekata, Centralni registar objekata i u Evidenciju izvoznika za područje Rusije. Da bi neko bio u ovom registru, preduzeće mora da poseduje hladnjaču, kapaciteta najmanje 500 tona za voće i 200 tona za povrće. Uz to, izvoznik mora da ima prostor za klasiranje, pakovanje i fitosanitarni pregled.

„Sve službe u Srbiji uključene su u borbu protiv prepakivanja robe i slanja za Rusiju“, ističe Milosavljević. – Već nekoliko meseci sprovode se kontrole zajedno sa ruskim kolegama. Svakako, uvek može biti bolja kontrola, na višem i oštrijem nivou.

Uredbom je određeno i da izvoznik treba da ima zaposlene stručne ljude, koji moraju biti odgovorni za zaštitu bilja, kao i da postoji sopstvena ili ugovorena proizvodnja voća i povrća.

JABUKE, JAGODE, VIŠNjE…

Prema nezvaničnim podacima, izvoz na rusko tržište prošle godine bio je veći od milijardu dolara. Rusima najviše izvozimo sveže jabuke, jagode, višnje, trešnje, hulahop čarape, lekove, hartiju i karton. U odnosu na raniji period, rast beleži izvoz voća, mlečnih proizvoda, mesa, povrća i pića.

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije.

Izvor:Novosti/Foto:D. Dezet

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Oglasna Tabla

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla