ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

До мора само с пасошем

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

После Грчке, која је укинула услове за прелазак границе, такве вести стижу и из Хрватске, након што су то учиниле Албанија, Бугарска и Црна Гора
Овог лета ће туристи из Србије на одмор на омиљеним дестинацијама путовати само с пасошем. Како се сезона приближава, забране падају, а мере против ковида које су важиле претходне две године укидају се у већини земаља које наши грађани бирају за летовање. После Грчке, која је 1. маја укинула све услове за улазак, такве вести стижу и из Хрватске. Наиме, према подацима хрватског Министарства унутрашњих послова, наши грађани од понедељка у ову земљу могу да улазе под истим условима који су важили пре пандемије. Без посебних услова се засад може ићи у Бугарску и Албанију, као и у Црну Гору, у коју грађани из Србије могу да путују с личном картом у случају да планирају боравак до 30 дана. Мере остају на снази у случају ношења маски, па ће тако у Грчкој, до краја маја, бити обавезно њихово ношење у затвореним просторима, попут радњи или тржних центара. Слична ситуација је у Шпанији и Турској, где су маске, на пример, обавезне у градском превозу, али не и на аеродрому, а у Италији ће морати, осим у градским аутобусима, да се носе и у биоскопима, позориштима, болницама…

Према подацима туристичких агенција, одмах по укидању мера за улазак у Грчку туристи из Србије су показали велико интересовање за резервације одмора у предсезони. Тренд резервисања аранжмана се, сматрају они, трајно променио јер је све мање путника који плаћају аранжмане много раније, већина то сада чини пред полазак на пут.

– Ослободили смо се услова за прелазак граница, али атмосфера је за туризам и даље туробна. Док год имамо неизвесност, а она се осећа због рата у Украјини, тешко је рећи да имамо све услове за нормалну сезону. Засад можемо да кажемо да се предсезона попуњава, да су цене апартмана углавном исте, док су ванпансионски трошкови виши, али је то очекивано с обзиром на целокупну ситуацију – каже за наш лист Бојан Милосављевић из нишке агенције „Ски и сан”. На питање колико су поскупели аранжмани он одговара да се десетодневни аранжмани крећу око 120 евра по особи, рецимо, на Тасосу, док у шпицу сезоне иду и до 350 евра, са смештајем и трошковима трајекта. Цене су се, објашњава, промениле у хотелима (много је отказаних резервација туриста из Русије и Украјине), док су власници апартмана углавном задржали цене на истом нивоу. Поскупљења се бележе у кафићима, ресторанима, а очекује се да ће их туристи осетити и када је реч о превозу јер је гориво поскупело. Да подсетимо, и наша је земља од уторка променила услове за прелазак границе. Влада Србије је саопштила да престају да важе све мере контроле и ограничења за улазак и страних и домаћих држављана. Путници при уласку у земљу тако неће бити у обавези да имају негативан ПЦР тест, брзи антигенски тест, доказ о прележаној болести, нити потврду о вакцинацији, без обзира на то из које земље света долазе.

Одлука о слободном уласку грађана Србије и страних држављана у земљу донета је на основу тренутне епидемијске ситуације у нашој земљи и у складу је са одлукама већине земаља Европе и региона. Подсетимо, странци и грађани Србије су до сада при уласку у земљу морали да имају неопходне ковид потврде, а изузетак је био ако су путници долазили из Албаније, БиХ, Бугарске, Северне Македоније, Мађарске, Хрватске или Црне Горе.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА