ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

До краја године се планира увођење електронског боловања

Крајем ове године грађанима Србије требало би да буде омогућена услуга електронског боловања, чиме би, према речима менаџерке за регулаторну реформу НАЛЕД-а
Исидоре Шмигић, пацијенти били лишени обавезе да када су на боловању носе дознаке послодавцу, већ би дознаке биле слате електронским путем.

„Е-боловање је систем који ће заправо објединити информационе системе којима приступају лекари, послодавци и Републички фонд за здравствено осигурање. Циљ његовог увођења јесте да се пацијентима олакша и да они не морају болесни да носе дознаке послодавцима, већ да се кроз тај информациони систем обједини приступ, тако да послодавац добије адекватне информације када је његов запослени на боловању, с друге стране да лекар може све да унесе и ажурира у систему“, рекла је она за Тањуг.

Додала је да је веома важно и то што ће Републички фонд за здравствено осигурање моћи да приступи потребним информацијама како би комисије могле да разматрају евентуално продужавање боловања дуже од 30 дана у случајевима када је то потребно.

Према њеним речима, увођење е-боловања ће допринети томе да се, пре свега, пацијенти поштеде када су болесни, да се систем ефикасније надгледа и контролише и да се брже и ефикасније исплаћају накнаде зарада за време привремене спречености за рад.

Ова услуга једна је од оних на којој НАЛЕД ради заједно са Министарством здравља, а после е-боловања очекује се и примена е-картона, што би, према речима саговорнице Тањуга, могло почети да се примењује од 2026. године.

„Е-картон ће у ствари омогућити да документација прати пацијенте у потпуности и да се смањи, рецимо, понављање анализа, лабораторијских и било којих других, већ да лекари могу да имају потпуни увид у историју болести пацијената. За примену е-картона је потребно да се уреде и нека додатна подзаконска акта и да се направе технички предуслови, али све је то у току и надамо се да ће од почетка 2026. године и е-картон бити у потпуности функционалан“, истакла је Шмигић.

Подсећајући шта је раније урађено на дигитализацији здравственог система, као посебно важно је истакла увођење е-рецепта који у потпуности функционише од 2019. године и заправо је укинуо потребу да се носе било какви папирни рецепти.

„Само увођење е-рецепта је довело до уштеде веће од 30 милиона ЕВРА, тако да такви системи заиста олакшавају праћење, олакшавају обавезе пацијентима, а с друге стране доносе велике уштеде“, рекла је она.

Додала је да од краја 2021. године функционише и апликација е-здравље путем које пацијенти могу да приступе својим подацима из државног здравства и могу и да закажу преглед код изабраног лекара.

ГЗС/ Тањуг / Фото: ТопПрес, илустрација

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице