ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Do kraja godine litar benzina preko 200 dinara?

Cena nafte je konstantno u porastu 16 nedelja zaredom, a kako stoje stvari, do kraja godine benzin u Srbiji može otići na preko 200 dinara po litru!

Na globalnom nivou od kraja prošle godine viša je za 88%, što se odražava i na cene goriva na pumpama, koje će, kako stručnjaci predviđaju, rasti sve do kraja godine za jedan do dva dinara po litru na nedeljnom nivou.

„Crno zlato“ poskupljuje poslednjih pet meseci, a najveći skok na svetskom tržištu zabeležen je 7. marta, kad je koštalo iznad 70 dolara po barelu.

– Tokom cele godine se očekuje blagi porast cene goriva. Ovo poskupljenje je pre svega zbog globalnog problema, pandemije koronavirusa. Do kraja tekuće godine moguće je oživljavanje privrede, turizma, pa tek ako se to desi, tada se može očekivati i pad cene nafte na svetskom tržištu. Pad cene goriva na benzinskim pumpama mogao bi da usledi tek ako bi cena barela pala ispod 50 dolara. Međutim, cena goriva na pumpama zavisi i od rafinerija – rekao je za Kurir Nebojša Atanacković, većinski vlasnik jedne naftne kompanije:

– Ovo povećanje nije tako veliko u odnosu na neka poskupljenja goriva koja su zabeležena u istoriji. Ali do kolikog će povećanja doći, svakako zavisi od berze nafte, a opet cena po barelu zavisi od mnogo drugih faktora, privrednih i političkih faktora.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, naglašava za Kurir da je upravo skok cene brenta na tržištu uticao na rast troškova svih kompanija na globalnom nivou, derivata nafte i naftnih kompanija u Srbiji, što se odrazilo i na cene goriva.

– Prosečne cene benzina i dizela u Srbiji su u ovom periodu u naglom skoku. Od kraja novembra do danas porasle su za 10% ili oko 15 dinara po litru, a auto-gas za 15% ili oko 11 dinara po litru. Povećanju maloprodajnih cena u manjoj meri je doprinelo i povećanje akciza 15. februara, zbog čega su ukupne dažbine povećane za oko jedan dinar po litru. Prosečna cena barela brenta u dosadašnjem delu 2021. godine je za oko 40% viša nego u 2020. i ova promena se, kao i u Srbiji, na isti način odražava na ovogodišnje cene goriva u svim zemljama regiona i Evrope – rekao je Mićović.

On objašnjava da je teško proceniti kad će se zaustaviti rast cene goriva i podseća da kada je tokom novembra 2020. cena brenta imala konstantan rast, cena goriva nije bila veća, već je bila u padu više od mesec dana.

Izvor: kurir.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 13. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА