Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Do kraja godine biće ukrovljena nova crkva u Krčagovu

Nakon 175 godina, koliko je prošlo od kako je izgrađena poslednja pravoslavna svetinja u Užicu, krajem prošle godine počela je izgradnja novog hrama i to u naselju Krčagovo. Grad Užice je donirao parcelu kako bi se na njoj gradila crkva a u sklopu proslave Dana grada u oktobru prošle godine osveštani su i temelji nove crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je danas obilazeći radove zajedno sa užičkim sveštenstvom istakao da ova generacija Užičana može da bude ponosna jer je posle blizu 175 godina zajedničkim naporima užičkog sveštenstva, Grada Užica i velikog broja užičkih privrednika pokrenuta izgradnja crkve u Krčagovu.

Hram u Krčagovu se gradi po ugledu na manastir Sopoćane

„Grad je shvatajući potrebu sugrađana za novim crkvenim zdanjem, poklonio oko 40 ari zemljišta našoj crkvi što je bio početni korak“, rekao je gradonačelnik Petković i dodao da Grad Užice takođe pruža podršku i u izgradnji crkve na Beloj Zemlji koju privrednici te mesne zajednice uglavnom sami finansiraju.

Gradonačelnik je istakao i da se nada da će najveći deo poslova na izgradnji hrama u Krčagovu biti gotov do kraja godine do kada se očekuje da objekat bude ukrovljen i napomenuo da će Užičani za nekoliko godina imati dve nove crkve na mestima gde su neophodne.

Grad Užice je donirao parcelu u Krčagovu gde se gradi crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice

Ovaj sveti objekat je planiran u modernom stilu po ugledu na manastir Sopoćane iz Raške oblasti. Procena je da celokupan projekat – crkva, parohijski dom sa pratećim objektima košta oko 600 000 evra, a sama crkva oko 300 000.

Arhijerejski namesnik užički protojerej- stavrofor Miloš Bosić je istakao zahvalnost vladici žičkom Justinu uz čiji blagoslov se ova svetinja gradi, ali i celokupnom građevinskom odboru na čelu sa Nikolom Selakovićem, generalnim sekretarom predsednika Republike Srbije koji je obezbedio veliki deo materijala za dosadašnje radove.

Arhijerejski namesnik užički protojerej- stavrofor Miloš Bosić

O rokovima za završetak radova na hramu namesnik Miloš Bosić je rekao:

„Crkva se ne gradi kao ćuprija da se za dan uradi pa da kratko traje, trajaće gradnja nekoliko godina, jer se ona gradi za stotine godina, gradi se za generacije koje dolaze iza nas i gradimo je da ostavimo neki trag u vremenu u kome smo živeli“ i dodao „velika je radost jedne porodice kada podigne dom svoj, za svoju decu za svoje unuke iako ta kuća traje samo za jednu, dve ili tri generacije maksimalno u našim okolnostima, kolika tek treba da bude radost jednog grada, jednog naselja kao što je Krčagovo kad podiže jedan zajednički dom, hram Božiji, mesto okupljanja koji treba da traje tolike godine“.

Svi građani dobre volje mogu uplatiti prilog za izgradnju crkve u crkvenoj prodavnici u Krčagovu, na autobuskoj stanici na raskrsnici ulica Miloša Obrenovića i Norveških interniraca. Na istom mestu mogu kupiti ikonu ili sveću i na taj način dati svoje učešće izgradnji novog hrama jer sav novac prikupljen u prodavnici usmerava se u izgradnju crkve.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Danas su Zadušnice

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano, do 12 stepeni

Oglasna Tabla

Vanredna autobuska linija za Zadušnice

Oglasna Tabla

Izgradnja auto-puta Požega–Kotroman počinje 2021.

Oglasna Tabla

Pilot projekat u šest gradova: Osnovci će od jeseni u školi moći da pohađaju časove atletike

Oglasna Tabla