OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Do gondole ubrzanim tempom (VIDEO)

Opština Čajetina dobila je i petu, poslednju građevnisku dozvolu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastruktru za izgradnju „Gold gondole“ na Zlatiboru, koja se odnosi na izvođenje radova na međustanici pored Ribničkog jezera. Ova faza podrazumeva i izgradnju garaže za smeštaj kabina, prostor za pristup gondoli, pristupne rampe i natkriveni plato, a predračunska vrednost tih radova procenjena na 250 miliona dinara.

Najduža panoramska gondola na svetu, dužine devet kilometara, koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, predstavlja projekat od nacionalnog značaja koji će dodatno podstaći razvoj turizma, ali i privredni razvoj ne samo Čajetine i Zapadne Srbije već i celokupne Srbije. Ovih dana opština Čajetina dobila je i poslednju građevinsku dozvolu za njenu izgradnju koja se odnosi na izvođenje radova na međustanici pored Ribničkog jezera.

„Ova godina je kruna našeg preduzeća u smislu završetka projekta gondole. Ono što priželjkujemo da će nam ova godina najzad doneti jeste to da sa ovom gondolom i nekoliko drugih značajnih projekata ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali. Pre svega se to odnosi na povećanje broja turista i broja noćenja (što bi bilo oko milion turista i deset miliona noćenja), kao i povećanje broja dana boravka turista na Zlatiboru. Cilj nam je da se svi koji posete našu planinu provezu gondolom i da time ispišemo nove stranice turizma na Zlatiboru,“ sa ponosom govori za Zlatiborske vesti direktorka JP „Gold gondola“ Bojana Božanić.

Izvođači su spremni da se krene sa radom čim se završe određene procedure. Radovi će početi na međustanici na uređenju, pripremi terena i betoniranju, a sve u dogovoru sa predstavnicima firme „Pomagalski“ koji se trenutno i nalaze u Čajetini.

„Ovih dana su njihove posete učestale, s obzirom da Ugovor definiše i tehničku pomoć koju pružaju prilikom rada na svakoj fazi i ovom prilikom moram da istaknem da nas oni u potpunosti prate. Ovoga puta ćemo razgovarati o početku radova na međustanici , o tome kako da završimo deo napajanja električnom energijom kao i o drugim tekućim pitanjima na koji bi mogli naići izvođači radova, a u kojima im mogu pomoći upravo proizvođači opreme. Odradićemo i završetak krajnje stanice koja je urađena u onoj meri koliko je to bilo moguće bez ostalih faza.“

Peta faza podrazumeva i izgradnju garaže za smeštaj kabina, prostor za pristup gondoli, pristupne rampe i natkriveni plato. Od polovine jula se očekuje dopremanje 4 navoja kabla težine 45 tona. Transport će se odvijati etapno a istovar će se obaviti na lokacijama gde će se vršiti uplitanje sajli, dok će nadzor nad ovim delom posla obavljati „Amiga“ koja je i nosilac ovih radova.

Podsećanja radi, ukupna vrednost radova na izgradnji zlatiborske gondole iznosi 13 miliona evra, a kompletna sredstva obezbeđena su iz budžeta opštine Čajetina, od čega je 10 miliona evra opredeljeno za kupovinu opreme, a preostala tri miliona za izvođenje radova.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zdrava Srbija predala listu za lokalne izbore u Užicu

Oglasna Tabla

Voda tokom jela, dobra ili loša navika?

Oglasna Tabla

Umesto Projektne nastave prvacima se od septembra uvodi Digitalni svet

Oglasna Tabla

Užička svadba u vreme korone: Ljubav nije mogla da čeka

Oglasna Tabla

Srpski biznismen iz Čikaga otkrio zašto nije preuzeo Slobodu: Umesto spasa, Užičani se umalo ugasili

Oglasna Tabla

Podsećanje: Pre 13 godina u Domu kulture svečano otvoren bioskop; gost – Ljubiša Samardžić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme danas: Mestimično sa kišom i pljuskovima, ponegde grmljavina

Oglasna Tabla

Zdrava večera za završetak dana

Oglasna Tabla

Konkurs za najbolje edukatore Srbije za 2020. je otvoren

Oglasna Tabla