Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

До 7. јуна предлози у оквиру програма „Удружимо се“ (ВИДЕО)

17. маја је расписан и траје до 7. јуна, Јавни позив за предлоге грађана у оквиру “Ужичког програма локалног партнерства – Удружимо се”. Значајно већи буџет омогућиће и већи број пројеката који ће бити реализовани на јавним површинама у градској и сеоској средини.

Како је, уз позив грађанима да се укључе и поднесу предлоге, истакао члан Градског већа Миодраг Петковић њихово веће укључивање од кључног је значаја.

“Неколико година уназад спроводимо овај програм који се односи на иницијативе и предлоге који се реализују у сарадњи са градом, а финансирају из градског буџета и односе се на мале пројекте које грађани предлажу у њиховом непосредном окружењу. Цео концепт смо дизајнирали у сарадњи са грађанима, представницима месних заједница, организацијама цивилног друштва. Кренули са дечијим и спортским игралиштима, местима за одмор, шеталиштима, уређењем око стамбених заједница у градској и сеоској средини и како се буџет за овај програм увећавао подршку смо добили и од стране Швајцарске Владе. Све то допринело је  да се наша ужичка пракса преслика и у друге локалне самоуправе у Србији и на то смо посебно поносни”.

Према Петковићевим речима концепт остаје исти уз одређене измене у смислу броја неопходних потписа и средстава по појединачном пројекту, па је сада максимални износ 4 милиона уместо милион динара, колико је било претходне године.

“Такође, после консултација са представницима грађана уважили смо различитости у броју становника на одређеном подручју, тако да ове године појединачна подршка за пројекте до 2 милиона динара за сеоску средину захтева 20 потписа редовних пореских платиша, а за пројекте од 2 до 4 милиона динара 30 потписа. У градској средини за пројекте до 2 милиона динара потребно је 25 потписника, а за пројекте од 2 до 4 милиона динара 40 потписника иницијативе. Такође унапређење се односи и на нашу намеру да сваке године финансирамо и пројекте који се односе на осетљиве групе било да је реч о особама са инвалидитетом, ромској заједници или корисницима социјалне помоћи, па смо за те пројекте спустили праг на 25 потписа, са обавезним једним делом потписа управо представника осетљивих група”.

Укупан буџет за ову годину износи 33 милиона динара, од чега 20 милиона чине средства из градског буџета а остатак средства Швајцарске Владе. Грађани имају рок до 7. јуна да удружено са неопходним бројем потписа поднесу своје предлоге, након чега ће пројекти бити рангирани и одабрани они који ће се реализовати.

У претходних неколико година радило се на око 50 локација и захваљујући програму “Удружимо се” реконструисана су постојећа и саграђена нова дечија и спортска игралишта, уређена су бројна шеталишта и одморишта, а радило се и на површинама испред стамбених зграда и школа.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спремност у свим ситуацијама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак 29.05.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА